Μία μεγάλη στρατηγική συμμαχία γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ… EastMed

Χωρίς αμφιβολία τα νέα από το Ισραήλ είναι εξαιρετικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν τα πρώτα βήματα, ως να είναι «νήπια», σε μία στρατηγική συμμαχία της οποίας ηγείται η Αμερική και απουσιάζει η Τουρκία. Όμως, απαιτείται σοβαρότητα. Οι πανηγυρισμοί ας μείνουν για το τέλος, όταν «τρέξει» το πρώτο φυσικό αέριο, από το Ισραήλ -μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας- στην Ευρώπη.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ας κτυπήσουμε τις καμπάνες για το γεγονός, όχι για τα σχέδια! Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δεν μπορούν να παρερμηνευθούν. Άλλωστε ομιλούν από μόνες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός, που πήρε τη μεγάλη απόφαση να εμπλέξει την Αμερική στην τριμερή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, πέτυχε μία μεγάλη νίκη για την Αμερική, αφού η υπερδύναμη εδραιώνεται και στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, καλύπτοντας έτσι το κενό που άφησαν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον με το εντελώς λάθος εγχείρημα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Η γραμμή από το Ισραήλ μέχρι την Ευρώπη αποτελεί το πιο σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα για την Αμερική τα τελευταία χρόνια και θα καλύψει και το κενό της απώλειας της Τουρκίας, στην περίπτωση βεβαίως που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει τον καταστροφικό δρόμο προς τη Μόσχα, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.

Το καλό γεγονός είναι ότι ακόμα και αν η Τουρκία αποφασίσει να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο ως μία «καλή σύμμαχος», η στρατηγική συμμαχία της Μεσογείου δεν θα επηρεαστεί. Αντίθετα θα ενισχυθεί, ιδιαίτερα εάν ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θα σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας και του Ιράν.

Το ζητούμενο εδώ, είναι τα κέρδη που πρέπει να έχουν, μέσω αυτών των ισχυρών συμμαχιών, η Ελλάδα και η Κύπρος. Και μέχρι της στιγμής δεν έχουμε κάτι το χειροπιαστό, αν και γίνονται πράγματα που δεν δημοσιοποιούνται. Ποιος περίμενε ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ