Μια Κύπρος χωρίς ναυτικό, αεροπορία, το ΕΑΧ εν υπνώσει, η Τουρκία χορεύει

Η Τουρκία, μετά την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τού βορείου τμήματος της Κύπρου, το οποίο τουρκοποίησε πλήρως με την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου και τον εποικισμό, προχώρησε το 2019 σε νέα εισβολή στον θαλάσσιο χώρο και επέκταση της κατοχής και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η οποία απέτυχε να την αποτρέψει.

ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ

Παράλληλα, στην ξηρά προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε δύο δράσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, να εκτιμηθεί η επικινδυνότητά τους και να γίνουν άμεσες ενέργειες αντιμετώπισής τους: (1) Την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) με σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα (άρματα Leopard 2A4, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. μακρού βεληνεκούς, dronesκ.ά.) και (2) Την εφαρμογή σχεδίου δημογραφικής αλλοίωσης των ελεύθερων περιοχών, με την παράνομη προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών.

Τα δεδομένα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Κύπρο είναι σε βάρος της ΚΔ, η οποία βρίσκεται σε ασφυκτικό τουρκικό στρατιωτικό κλοιό από ξηράς (ΤΔΚ) και θαλάσσης (τουρκικό ΠΝ).

Η μεγάλη τρωτότητα της ΚΔ έναντι της τουρκικής απειλής οφείλεται στην εξασθενημένη αμυντική θωράκισή της, την έλλειψη πολεμικού ναυτικού (ΠΝ) και Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), την υποβάθμιση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, την απουσία αμυντικών συμμαχιών, την αποδυνάμωση της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός (ΓΚΠ) και στην υποτονική στήριξη της από την ΕΕ. Η ΕΕ δεν έχει κοινή αμυντική πολιτική, ούτε δικό της στρατό και αρκετά μέλη της έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία.

Η Τουρκία ακολουθεί στην Κύπρο, τη στρατηγική του εξαναγκασμού, δηλαδή τη χρήση ή την απειλή χρήσης ισχύος για να αναγκάσει την ΚΔ να αποδεχθεί λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό. Το τελευταίο οχυρό αντίστασης που απέμεινε στον Κυπριακό Ελληνισμό, είναι το κράτος της ΚΔ βασισμένο στις ελεύθερες περιοχές.

Αν η Τουρκία δεν επιτύχει τον πολιτικό στόχο της με την απειλή χρήσης ισχύος και αφού ήδη άλωσε στρατιωτικά το βόρειο τμήμα της Κύπρου και τον θαλάσσιο χώρο της, δεν πρέπει να αποκλείεται η επόμενη στρατιωτική δράση της να εκδηλωθεί στην ξηρά κατά των ελευθέρων περιοχών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ