Μια γερμανική επιλαρχία αναγνώρισης ανατρέπει… ό,τι βρίσκει μπροστά της

Η 3η Επιλαρχία Αναγνώρισης συγκροτήθηκε το 1934. Αποτέλεσε οργανική μονάδα της 3ης Μεραρχίας Πάντσερ (ΜΠα). Το 1941 όμως αποσπάσθηκε στην 5η Ελαφρά Μεραρχία, την μετέπειτα 21η ΜΠα, στις τάξεις της οποίας έδρασε, υποδειγματικά, στη βόρεια Αφρική. Η δράση του στα πρώτα στάδια της γερμανικής εμπλοκής στο βορειοαφρικανικό μέτωπο υπήρξε μοναδική στα χρονικά.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1941 το πρώτο τμήμα αυτού που έμελλε να εξελιχθεί στο περίφημο Afrika Korps αφίχθη στην αφρικανική ήπειρο. Ήταν η 3η Επιλαρχία Αναγνώρισης επικεφαλής του οποίου ήταν ο ταγματάρχης βαρώνος Ίνφριντ φον Βέχμαρ.

Πατώντας το πόδι του στην ξηρά ο Βέχμαρ είδε μπροστά του έναν παράξενα ντυμένο αξιωματικό, ο οποίος όμως έφερε τον Σταυρό των Ιπποτών, αλλά και το περίφημο Pour le Merite, το ανώτατο παράσημο της αυτοκρατορικής Γερμανίας. Ήταν φυσικά ο Έρβιν Ρόμελ.

Σαν πύραυλοι…

Ο Βέχμαρ, μαζί με άλλους αξιωματικούς, αποβιβάστηκε από το πλοίο. Αμέσως κλήθηκαν από τον Ρόμελ. Ο Βέχμαρ παρουσιάστηκε πρώτος στον παράξενο στρατηγό. «Βέχμαρ πρέπει να αποβιβάσεις τη μονάδα σου και να είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις εντός, το αργότερο, πέντε ωρών. Μόλις είσαι έτοιμος ανάφερέ μου», είπε κοφτά ο Ρόμελ στον έκπληκτο ταγματάρχη.

Όλα έγιναν όπως περίμενε ο Ρόμελ. Έξι ώρες αργότερα ο στρατηγός επιθεωρούσε την 3η Επιλαρχία συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους Ιταλούς αξιωματικούς. Ευχαριστημένος από το παράστημα των ανδρών είπε στον Βέχμαρ και τους άνδρες του: «Μόνο μπροστά παιδιά, μόνο μπροστά».

Η επιλαρχία διέθετε τετράτροχα τεθωρακισμένα οχήματα Sd. Kfz 221, Sd. Kfz 222 και ασυρματοφόρα Sd. Kfz 223, αλλά και οκτάτροχα Sd. Kfz. 231 και Sd. Kfz. 232, μοτοσυκλέτες και φορτηγά γενικής χρήσεως. Κατόπιν ο Ρόμελ κάλεσε τον Βέχμαρ και αφού τον «καλωσόρισε στην έρημο» του ανέθεσε να καλύψει το δεξιό πλευρό της Ιταλικής Μεραρχίας Πεζικού Pavia και παράλληλα να εκτελέσει αναγνώριση μέχρι την Ελ Αγκέιλα, σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χλμ. από την Τρίπολη της Λιβύης όπου βρισκόταν!

«Το κωδικό σας όνομα είναι Τίγρης. Ελπίζω να το δικαιολογήσεις Βέχμαρ και να μου αποδείξεις πως αξίζεις να είσαι στην Αφρική», είπε ο Ρόμελ. Έτσι η 3η ξεκίνησε. Ο Βέχμαρ διέταξε τον ανθυπολοχαγό φον Φάλοϊς, να προηγηθεί με τον ουλαμό βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων. Αποστολή του ουλαμού ήταν να φτάσει μέχρι τη Εν Νοφίλια, μια μικρή πολίχνη στο μέσο, σχεδόν, της απόστασης Τρίπολης – Ελ Αγκέιλα.

Χωρίς να συναντήσει αντίσταση ο βαρύς ουλαμός έφτασε στην Εν Νοφίλια και ενημέρωσε τον Βέχμαρ. Αμέσως αυτός κίνησε το υπόλοιπο του τάγματος και μαζί με ένα γερμανικό τάγμα αντιαρματικών και ένα ιταλικό τάγμα έφτασαν στη μικρή πόλη.

Η ασταμάτητη επιλαρχία

Κατόπιν η 3η συνέχισε την κίνησή της προς την Ελ Αγκέιλα. Κατά την πορεία το τάγμα συγκρούστηκε, για πρώτη φορά, με τους Βρετανούς. Στη συμπλοκή που ακολούθησε μεταξύ γερμανικών και βρετανικών τεθωρακισμένων οχημάτων, τρία βρετανικά καταστράφηκαν από τα πυροβόλα των 20mm των γερμανικών οχημάτων. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr