Μια χούφτα επιζώντες… Η Ρώμη κατά των παρανοϊκά γενναίων Νερβίων Βέλγων

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 58 προς 57 π.Χ. ανησυχητικές πληροφορίες άρχισαν να καταφθάνουν στο επιτελείο του Καίσαρα σχετικά με τις δραστηριότητες των Βέλγων. Οι αρχαίοι Βέλγοι κατοικούσαν στις περιοχές της σημερινής βόρειας Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και τμήματος της σημερινής Ολλανδίας. Ο Καίσαρ τους θεωρούσε ως τους πλέον ισχυρούς αντιπάλους.

Ο Καίσαρ νίκησε σε μια πρώτη μάχη τους Βέλγους και ανάγκασε τις φυλές να επιστρέψουν, έκαστη, στον τόπο της. Μια από αυτές ήταν η των Νερβίων.  Οι Νέρβιοι ήσαν, σύμφωνα με τον Καίσαρα, η πιο άγρια βελγική φυλή και είχαν μάλιστα πείσει και τους γείτονες τους Ατρεβάτους και Βιρομάνδους να συμπολεμήσουν μαζί τους. Ανέμεναν επίσης την άφιξη και ενός επικουρικού σώματος Ατουατούκων.

Στη χώρα των Νερβίων, την εκτεινόμενη πέρα από τον ποταμό Σάβι (σημερινό Σαμπρ) υπήρχαν πυκνά δάση και πολλά έλη. Οι Νέρβιοι, οι οποίοι δεν διέθεταν ιππικό κατασκεύαζαν φράκτες από θάμνους και αγκάθια και πίσω από αυτούς αντιμετώπιζαν τις επιθέσεις των αντιπάλων ιππέων.

Ύστερα από πορεία τριών ημερών ο Καίσαρ έφτασε στην δεξιά όχθη του Σάβιδος ποταμού. Από τους ανιχνευτές του ενημερώθηκε ότι οι Νέρβιοι έχουν στρατοπεδεύσει στην απέναντι όχθη του ποταμού και τον αναμένουν με σημαντικές δυνάμεις. Κάποιοι όμως από τους Γαλάτες και Βέλγους ανιχνευτές αυτομόλησαν στους Νέρβιους και τους πληροφόρησαν για τις κινήσεις του ρωμαϊκού στρατού. Στο μεταξύ ο Καίσαρ βάδιζε με τις έξι εμπειροπόλεμες λεγεώνες του εμπρός, σε διάταξη μάχης. Τελικά εντοπίστηκε η κατάλληλη θέση και εκεί θα κατασκευάζονταν οχυρό στρατόπεδο.

Αιφνιδιαστική επίθεση

Τότε όμως εμφανίστηκαν μέσα από το δάσος χιλιάδες Νέρβιοι οι οποίοι όρμησαν εκβάλλοντας φοβερές κραυγές κατά των Ρωμαίων. Η ορμή τους παρέσυρε τις ρωμαϊκές εμπροσθοφυλακές και σε λίγες στιγμές βρέθηκαν πλησίον των ανδρών που κατασκεύαζαν το στρατόπεδο. Χωρίς να αιφνιδιαστεί, ο Καίσαρ, έδειξε όλη την ικανότητα του.

Παρά την ταχύτατη προέλαση των εχθρών, πρόλαβε να δώσει το σύνθημα στους άνδρες των έξι λεγεώνων να αναλάβουν οπλισμό, κάλπασε και επανέφερε τμήματα που είχαν απομακρυνθεί προς αναζήτηση υλικών για την οχύρωση του στρατοπέδου, έταξε τις μονάδες του σε σχηματισμό μάχης και τις εμψύχωσε. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr