Μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ο Ερντογάν… Αρκετά τα παιχνίδια, πρέπει να διαλέξει

Ότι η υπόθεση της Συρίας είναι ακραία και επικίνδυνη το λένε οι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε το αποδεχόμαστε, διότι είναι γνωστοί για τη σοβαρότητά τους και την ενημέρωση που έχουν από τις αρμόδιες αμερικανικές πηγές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τους αμφισβητήσουμε.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα πράγματα είναι κρίσιμα και οριακά. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τον πολεμικό πυρετό που έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες. Οι πληροφορίες ότι ρωσικά πολεμικά κτύπησαν τουρκικές θέσεις στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικές.

Άλλωστε, η νέα πολεμική σύγκρουση στην πολύπαθη χώρα ήταν προ των πυλών, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η κατοχική δύναμη Τουρκία είχε ήδη στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τον στρατό του αλ Άσαντ και φαίνεται ότι εάν δεν σταματήσει κάποιος τον Ταγίπ Ερντογάν αυτή η σύγκρουση θα αποδειχθεί καταστροφική, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως 900 και πλέον χιλιάδες κάτοικοι του Ιντλίμπ έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν την πόλη και να κατευθύνονται στα σύνορα με την Τουρκία.

Μία πιθανή σύγκρουση στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη στρατηγική σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιλέξει μεταξύ του Ερντογάν και του αλ Άσαντ και όλοι σχεδόν συμφωνούν πως η εγκατάλειψη του προέδρου της Συρίας δεν είναι επιλογή για το Ρώσο ηγέτη.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται σε μία περίεργη φάση. Και αυτός πρέπει να επιλέξει μεταξύ του κ. Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστροφή στο δυτικό “μαντρί” θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσάρεστη για τον Ερντογάν.

Η Συρία έχει καταστεί το κέντρο της στρατηγικής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή. Δεν έχει κανένα, μα κανένα περιθώριο απώλειας της συγκεκριμένης χώρας, όπου διατηρεί ισχυρή ναυτική βάση και μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επίσης, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Πούτιν δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον αλ Άσαντ. Θα βαδίσει μαζί του. Οπότε τίθεται το βασικό ερώτημα: Τι θα πράξει με τον Ερντογάν, με τον οποίο έχει προχωρήσει σε σημαντικές στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ