Κάνει τζαμί την Αγία Σοφία η άθλια Τουρκία, διάγγελμα Ερντογάν (upd.)

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος απόψε στις 20.53.
“Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθύνει ομιλία στο έθνος σήμερα στις 20.53”, έγραψε στο twitter ο Αλτούν

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 σύμφωνα με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μεταδίδει το CNN Turk.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN Turk