Μεταναστευτικό: Στρατηγική “no more Mr. Nice Guy”, αν η ΕΕ αδιαφορήσει…

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος με τίτλο και θέμα “πως κόβεται ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού” ασχολείται κυρίως με το ενδεχόμενο η ΕΕ να μην ανταποκριθεί, αφήνοντας την Ελλάδα μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς, την έχει ήδη μετατρέψει σε “αποθήκη ψυχών” και όλες οι κινήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι επιλογή του ευρωιερατείου.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Μόνο που η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδρά και μάλιστα κατά τρόπο που έχει φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι αληθές ότι όσο οι μετανάστες-πρόσφυγες παρέμεναν κατά κύριο λόγο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο δινόταν μόνο όταν ξεσπούσαν ταραχές στη Μόρια ή σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει, όταν άρχισαν να μεταφέρουν μαζικά μετανάστες-πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι τοπικές κοινωνίες άρχισαν να αντιδρούν και σ’ αυτές τις αντιδράσεις πρωτοστατούν ψηφοφόροι της ΝΔ και “γαλάζιοι” δήμαρχοι.

Το γεγονός αυτό προκαλεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε προ αρκετών μηνών εξαγγείλει μία δέσμη δραστικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων, όμως, έχει καθυστερήσει. Αν και ο χειμώνας εμποδίζει τις μαζικές αφίξεις, η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο έχει καταστεί κοινωνικά και κατ’ επέκταση και πολιτικά εκρηκτική. Και όταν βελτιωθεί ο καιρός η κατάσταση θα παροξυνθεί.

Ο πυροκροτητής που προκάλεσε την τωρινή έκρηξη ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επίταξη μεγάλων εκτάσεων στα νησιά με σκοπό την κατασκευή κλειστών κέντρων. Είναι, μάλιστα, τέτοια η επιπολαιότητα, που σε μία περίπτωση προορίζουν για χώρο κατασκευής κλειστού κέντρου περιοχή, η οποία προορίζεται για στρατιωτική χρήση! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ