Μεταναστευτικό: Οι μαζικές απελάσεις – επαναπατρισμοί και η ΑΠΟΤΡΟΠΗ

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος για το πως μπορεί να κοπεί ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού ασχολείται με το πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η άμεση απέλαση-επαναπατρισμός όσων η αίτηση για παροχή ασύλου απορρίπτεται. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την σε διάστημα ολίγων μηνών διεκπεραίωση των συσσωρευμένων αιτήσεων για άσυλο, ώστε να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Εάν τα δύο αυτά μέτρα εφαρμοσθούν με αυστηρότητα και συνέπεια, η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης θα είναι εντυπωσιακή.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Όσοι εισέρχονται πρέπει να μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση για παροχή ασύλου και εάν αυτή απορριφθεί να παραμένουν εκεί μέχρι την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, ή τον επαναπατρισμό τους. Εάν η Τουρκία δεχθεί άμεσα πίσω όλους όσους κρίνονται ότι δεν δικαιούνται άσυλο, το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Υπάρχουν, ωστόσο, ισχυρές ενδείξεις ότι η Άγκυρα δεν θα ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει με την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016. Ο Ερντογάν έχει ομολογήσει ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν όπλο για να εκβιάσει την ΕΕ, αλλά και για να καταπονήσει την Ελλάδα.

Τα οικονομικά κίνητρα της ΕΕ για οικειοθελή επαναπατρισμό δεν είναι εναλλακτική λύση. Δεν έχουν αποδώσει αξιόλογα αποτελέσματα κι αυτό ήταν εξαρχής αναμενόμενο. Η οικογένεια ενός τυπικού παράνομου οικονομικού μετανάστη έχει κατά κανόνα δαπανήσει σημαντικό γι’ αυτήν ποσό για να χρηματοδοτηθεί η παράνομη μετάβασή του στην Ευρώπη. Η οικογένεια περιμένει απ’ αυτόν να πιάσει δουλειά και να αρχίσει να στέλνει πίσω εμβάσματα.

Ο οικειοθελής επαναπατρισμός ισοδυναμεί με διάψευση των προσδοκιών και κατά κανόνα με ηθική απαξίωση. Είναι ντροπή για έναν μετανάστη από μία παραδοσιακή (κατά κανόνα μουσουλμανική) κοινωνία να επιστρέψει οικειοθελώς στο χωριό του. Αντιθέτως, εάν απελαθεί έχει δικαιολογία.

Ο οικειοθελής επαναπατρισμός, λοιπόν, θα αποδώσει μόνο εάν οι παράνομοι μετανάστες πεισθούν από τα γεγονότα ότι όσοι δεν επαναπατρίζονται οικειοθελώς θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα απελαύνονται στις χώρες τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ