Μεταναστευτικό: Εγκληματική ανοησία(;) Μηταράκη και κίνδυνος “τσουνάμι”

Οξύτατη αναβίωση του Μεταναστευτικού, που προσωρινά βρίσκεται σε ύφεση λόγω της πανδημίας και της βραχυπρόθεσμης αλλαγής τακτικής της Άγκυρας, αναμένεται τους προσεχείς μήνες ως αποτέλεσμα λαθών της κυβέρνησης και ελλιπούς συνδρομής από την ΕΕ. Κορυφαία αστοχία της κυβέρνησης, την παρούσα περίοδο, αποτελεί το σχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την ίδρυση νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ή για την επέκταση του υφιστάμενου Κέντρου στην περιοχή Φυλακίου Ορεστιάδας.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Το υπουργείο προχωρεί στον σχεδιασμό του παρά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων. Ξεχνά δε τη βασική αρχή δεκαετιών για περιορισμένη παρουσία μουσουλμάνων στον νομό Έβρου, καθώς και το κεκτημένο της διακομματικής συναίνεσης κατά των σχεδίων του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ακόμα και σε περιόδους όξυνσης των πολιτικών παθών (π.χ., την εποχή σύγκρουσης Μητσοτάκη-Παπανδρέου το 1984-1993).

Κύρια επιχειρήματα των υποστηρικτών της επέκτασης του Κέντρου στο Φυλάκιο Ορεστιάδας είναι ότι θα συμβάλει στην αποτροπή περισσότερων παράνομων εισόδων και πως η παραμονή των εισερχομένων θα είναι σύντομη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Ο θεωρητικός σχεδιασμός περί σύντομης παραμονής έχει διαψευστεί επανειλημμένα από το 2015 μέχρι σήμερα. Πέραν του γνωστού “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”, το ελληνικό κράτος έχει μεγάλη δυσκολία διαχείρισης του προβλήματος ακόμα και σε σχετικά ομαλές περιόδους. Πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης με την άσκηση πίεσης από την Τουρκία, τον πολλαπλασιασμό των εισερχομένων και την καθυστέρηση αντίδρασης από την ΕΕ.

Όσοι βρεθούν στο νέο Κέντρο δεν θα καλύπτονται (η Ελλάδα δεν θα προστατεύεται) από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 για την επιστροφή-επανεισδοχή τους στη γειτονική χώρα. Η Κοινή Δήλωση, αν και είχε συμφωνηθεί σε διαφορετικό πλαίσιο, αφορά τελικά (όσο εφαρμόζεται) μόνο τους εισερχομένους από τα νησιά του Αιγαίου και όχι από τις ηπειρωτικές περιοχές.

Μεταναστευτικό και ψευδομουφτήδες
Επομένως, τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών θα προωθήσουν και στη Θράκη (αντί μόνο των νησιών) χιλιάδες ανθρώπους, με την υπόσχεση ότι από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, θα έχουν την ευκαιρία προσωρινής διαμονής στη χώρα μας ή, αργότερα, σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ