Μετά την ΝΑΤΟϊκή στήριξη για Λιβύη, συνομιλία Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχαν επικοινωνία την Πέμπτη (14/05) και συζήτησαν τόσο για την πανδημία του κορονοϊού όσο και για την κατάσταση στη Λιβύη. Σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται το εξής: «Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΝΑΤΟ για υποστήριξη των Συμμάχων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε την Τουρκία για την υποστήριξή της με ιατρικό εξοπλισμό σε άλλους Συμμάχους και εταίρους ως απάντηση σε αιτήματα που υποβλήθηκαν μέσω του Ευρω-Ατλαντικού Συντονισμού Καταστροφής του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η αλληλεγγύη εντός της συμμαχίας ήταν κρίσιμη εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδημιολογικής και οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν σε συνάντηση με τον Σάρατζ της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Στόλτενμπεργκ συζήτησαν, επίσης, τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στη Λιβύη.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ επισημαίνεται το εξής: «Όπως ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών του 2018, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της οικοδόμησης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, ως απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) για την ενίσχυση των θεσμών ασφαλείας της».

Η Τουρκία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της -αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ- κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε σύγκρουση με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Ερντογάν και ο Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησαν την τελευταία τους κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 9 Μαρτίου, όταν η κλιμάκωση της βίας στη Συρία αποτέλεσε τη βάση των συνομιλιών τους. Ο Στόλτενμπεργκ, τότε, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της συμμαχίας στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK