Μέση Ανατολή: Επικίνδυνο και ιδιαίτερα “εύφλεκτο” ανακάτεμα της τράπουλας…

Η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα απειλεί με ανάφλεξη την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε περίπτωση που η Τεχεράνη αντιδράσει, για να εκδικηθεί τους υπεύθυνους και αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατάξει επιθέσεις κατά ιρανικών πυρηνικών στόχων πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ταυτόχρονα, περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, αναμένεται να θέσει εμπόδια και στην πολιτική του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επαναφορά των ΗΠΑ στη Συνθήκη για τα πυρηνικά του Ιράν.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κατηγόρησε το Ισραήλ για την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρούνταν από τη Δύση, επικεφαλής μυστικού πυρηνικού προγράμματος για ανάπτυξη όπλων. Ο Ροχανί δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση ότι, «για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους».

Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση “παγκόσμια αλαζονεία” για να περιγράψει τις ΗΠΑ, ενώ με τον όρο “σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς” χαρακτηρίζει το Ισραήλ. Η δολοφονία ενδέχεται να επηρεάσει δραματικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εξωτερική πολιτική που σχεδιάζει να ασκήσει ο Μπάιντεν προς την ευρύτερη περιοχή.

Εάν η Τεχεράνη κάνει πράξη τις απειλές της για εκδίκηση της δολοφονίας του Ιρανού επιστήμονα, τότε κράτη όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία θα αδράξουν την ευκαιρία να πιέσουν τον Τραμπ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν, αλλά και τον Μπάιντεν για να δώσει προτεραιότητα στον αντί-ιρανικό άξονα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενδέχεται, στο πλαίσιο αυτό, να παρασύρει την Ουάσιγκτον σε ευρεία αντιπαράθεση με την Τεχεράνη, που μπορεί να περιλαμβάνει αεροπορικά χτυπήματα κατά ιρανικών εγκαταστάσεων και όχι μόνο. Όμως, εάν η Τεχεράνη δείξει αυτοσυγκράτηση, ο Νετανιάχου ίσως επιδιώξει να δημιουργήσει ένα διπλωματικό κλίμα δυσπιστίας, που θα καθιστά δύσκολη τη διπλωματία που επιθυμεί να υιοθετήσει ο Μπάιντεν προς το Ιράν.

Το Ισραήλ, το οποίο εδώ και χρόνια κατηγορείται από το Ιράν για στοχευμένες δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμή, τη δολοφονία του Φακριζαντέχ. Ωστόσο, το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, έπειτα από τον φόνο ενός κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα.

Την ίδια τακτική μη σχολιασμού έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα, ο Τραμπ αλλά και ο διάδοχός του στην αμερικανική προεδρία Τζο Μπάιντεν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ