Μέσα στην υπερβολική της αυτοπεποίθηση, η Άγκυρα υποτίμησε την Ελλάδα

Η τουρκική αναγγελία για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν αιφνιδίασε κανέναν στην Ελλάδα. Μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου ήταν καθαρά θέμα χρόνου να γίνει ό,τι έγινε. Αυτή που πραγματικά αιφνιδιάστηκε ήταν η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Χαμένη μέσα στην υπερβολική της αυτοπεποίθηση, η Άγκυρα υποτίμησε την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της Αθήνας. Η ελληνική αποτροπή πέτυχε τον βασικό της στόχο, που δεν ήταν άλλος από την αποθάρρυνση μιας εχθρικής ενέργειας. Η ταχεία ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο αύξησε δραματικά το δυνητικό κόστος των τουρκικών επιλογών.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιεί, η Αθήνα αρχίζει να εφαρμόζει μια στρατηγική ανάσχεσης της Τουρκίας. Καταρχάς, γίνεται ολοένα και συχνότερα επίδειξη σκληρής ισχύος. Από τη «μάχη του Έβρου» μέχρι τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και τώρα την κρίση στο Καστελόριζο, η ελληνική πλευρά έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, η Ελλάδα επιζητεί τη στήριξη συμμάχων και εταίρων προκειμένου να τιθασεύσει την τουρκική επιθετικότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ελληνική διπλωματία έχει προσεταιριστεί αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Επίσης, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν, διαφαίνεται μια προοπτική εξομάλυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ξεκίνησε την επεμβατική της πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, όταν ένιωσε ασφαλής στα νώτα της. Χωρίς τον φόβο της Ρωσίας, η Τουρκία μπορεί άνετα να εφαρμόζει μια καταναγκαστική πολιτική προς δυσμάς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ