Μεγαλοπρεπές άδειασμα Πούτιν στον Ερντογάν… Ποιες συνομιλίες για Συρία;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει για την ώρα προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και συνάντηση στις 5 Μαρτίου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν πολύ πιθανό να συζητηθούν οι εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. «Το πρόγραμμα του Πούτιν δεν συμπεριλαμβάνει επί του παρόντος τέτοια συνάντηση» δήλωσε ο Πεσκόφ. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο χρόνος που έδωσε η Άγκυρα στη Δαμασκό για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ της Συρίας πλησιάζει στο τέλος.

Προ ημερών είχε τεθεί η πρόταση για τη διεξαγωγή τετραμερούς συνόδου στις 5 Μαρτίου με τη συμμετοχή των ηγετών της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το «ραντεβού» των τεσσάρων ηγετών. «Ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει τη διεξαγωγή συνόδου. Η σύνοδος, φυσικά, θα γίνει μόλις οι τέσσερις ηγέτες συμφωνήσουν για το πρόγραμμα» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.