Λιβύη: Μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές… Οθωμανικές ασκήσεις η Τουρκία

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν προσεχείς «μεγάλης κλίμακας» ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, περιοχή την οποία η Τουρκία φαίνεται να θεωρεί μέρος των χωρικών της υδάτων. Σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Ερντογάν, στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 17 πολεμικά αεροπλάνα και 8 πολεμικά πλοία για να αποδείξουν «την ικανότητα της Τουρκίας να ελέγχει την περιοχή αεροπορικώς και θαλάσσιβς και το ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή».

Το τουρκικό ναυτικό ανέφερε ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης σε τρεις διαφορετικές περιοχές και με τρία διαφορετικά ονόματα: Barbarus, Turgut Reis και Chaka Bey. Χωρίς να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα, η εφημερίδα Yeni Şafak ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν σύντομα εν αναμονή του ξεσπάσματος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο εν μέσω των πρόσφατων κλιμακούμενων εντάσεων στη Λιβύη.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι αυτές οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν 17 πολεμικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία για να αποδείξουν «την ικανότητα της Τουρκίας να ελέγχει την περιοχή αεροπορικώς και θαλάσσια και ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή». Η Yeni Şafak ανέφερε ότι οι ασκήσεις αποτελούν μήνυμα προς τους φίλους και τους αντιπάλους της Τουρκίας και αποτελούν απόδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να χτυπήσει παντού εντός 24 ωρών.

«Η άσκηση αποτελεί μήνυμα σε πολλούς άξονες, ιδίως στην Επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα», πρόσθεσαν Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυριζόμενοι ότι αποδέκτες του μηνύματος είναι και η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ στόχος της είναι και η άσκηση επιρροής σε χώρες που δεν έχουν αποφασίσει αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει ονομάσει τα τρία στάδια της άσκησης με ονόματα “Οθωμανών” ναυάρχων, κανένας εκ των οποίων μόνο ένας ήταν βέβαια Τούρκος! Είναι οι Μπαρμπαρόσα, Τουργκούτ Ρέις και Τσάκα μπέης. Και μόνο τα ονόματα μαρτυρούν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστήσει και πάλι την Ανατολική Μεσόγειο “τουρκική λίμνη”.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ