Μεγάλη στιγμή η υπογραφή για τον EastMed… Με την έρημη την ΑΟΖ τι θα γίνει;

Είναι χωρίς αμφιβολία μία εξαιρετική εξέλιξη η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει -μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας- στην Ιταλία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι παρόντες στην τελετή, κατά την οποία οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, Κωστής Χατζηδάκης, Yuval Steinitz και Γιώργος Λακκοτρύπης. θα υπογράψουν τη συμφωνία.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι ο κ. Steinitz ήταν για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της «λύσης» της Τουρκίας, και ήταν επίσης η πηγή αρνητικών πληροφοριών για την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο. Εδώ και αρκετό καιρό, άλλαξε άρδην απόψεις και ξέχασε την «προσφιλή» του Τουρκία, η οποία άλλωστε αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον απόλυτο εχθρό για το Εβραϊκό Κράτος. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενεί συχνά-πυκνά τους ηγέτες της Χαμάς στο Παλάτι του, στην Άγκυρα και είναι ο χρηματοδότης των περισσοτέρων ενεργειών εναντίον του Ισραήλ.

Για τον αγωγό East Med έχουν εκπονηθεί μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του έργου. Βέβαια, σε τούτη τη χρονική στιγμή η αξία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του, είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική και το πλέον σημαντικό είναι ότι έχει και την αμερικανική υποστήριξη, στο πλαίσιο της πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, να μην καταστεί η Ευρώπη «όμηρος» της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την υπογραφή της συμφωνίας ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη, πολιτικά, θέση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας του. Όμως έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλος μαχητής της πολιτικής και ειδικά όταν βρίσκεται «κτυπημένος στο έδαφος». Η πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ, δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στο στρατηγικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι η επαναφορά του «Bibi» είναι ολική, διότι αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι Έλληνες πολιτικοί, δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις και συνήθως προηγούνται πάντα τα λόγια από τα έργα, τα οποία τις περισσότερες φορές, δεν τα βλέπουμε. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ