Μεγάλη αποκάλυψη το άρθρο των NYT ή “όχημα τουρκικής προπαγάνδας;

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε τις προάλλες ένα κείμενο, που έκανε πάταγο στην Αμερική και προκάλεσε τρομακτική ζημία στην Ελλάδα, σε μία εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη συμπαράστασης: Διότι είναι θύμα εισβολής (χωρίς εισαγωγικά η λέξη) από την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί στα σύνορα του Έβρου μετανάστες, αλλά και Σύριους τζιχαντιστές που εκπαίδευσε και χρησιμοποιεί στη Συρία και στη Λιβύη.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός: “We are like Animals: Inside Greece’s Secret Site for Migrants” (“Είμαστε σαν τα ζώα: Μέσα στην μυστική τοποθεσία για τους μετανάστες στην Ελλάδα). Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα περιγράφεται ως «χλιαρή» και της ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική περιγράφεται ορθά ως οργισμένη.

Οι ακτιβιστές του HALC απάντησαν στην εφημερίδα στέλνοντας πάρα πολλά μηνύματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διεύθυνση της New York Times έλαβε όλα αυτά τα μηνύματα πολύ σοβαρά και πιστεύεται ότι θα επανέλθει με κάποιες απαντήσεις. Άλλωστε, δίνει πάντα σημασία στους αναγνώστες της.

Για να μην τα πολυλογούμε, το βασικό συμπέρασμα του δημοσιεύματος ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μία «φυλακή», όπου μεταφέρει τους συλληφθέντες μετανάστες, τους οποίους κακομεταχειρίζεται. Αυτό κατάλαβα εγώ…

Βαριά η κατηγορία και εάν όντως συμβαίνει, προσωπικά με ενοχλεί, και ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο. Διότι μου θυμίζει αυτά τα απαίσια που έκανε (και προφανώς συνεχίζει να κάνει) η αμερικανική κυβέρνηση όταν συλλαμβάνει τρομοκράτες στη Μέση Ανατολή.

Τη δουλειά των συναδέλφων μου αποφεύγω να την κρίνω διότι ξεκινώ πάντα με το δεδομένο ότι ειδικά οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι είναι και προσεκτικοί στη δουλειά τους και στην πλειοψηφία τους δεν αφήνουν να συναισθήματα τους να καθοδηγούν τα κείμενά τους.

Από την άλλη, μελετώντας το δημοσίευμα, διαπιστώνω ότι «μπάζει» στη βασική αρχή της δημοσιογραφίας. Βασίζεται σε μία μόνο πηγή. Και επειδή το θέμα είναι σοβαρότατο έπρεπε να έχει πολλές πηγές. Και έπρεπε να εξεταστούν και τα όποια «συμφέροντα» αυτής της πηγής, μιας και είναι μετανάστης, που προφανώς ήθελε διακαώς να φτάσει στην Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση δεν του το επέτρεψε.

Υπάρχουν και άλλα σημεία του ρεπορτάζ για τα οποία έχω ενστάσεις, αλλά αυτό είναι θέμα της εφημερίδας. Εργάστηκε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ ομάδα δημοσιογράφων, άρα περίμενε κανείς περισσότερα και μάλιστα από τη New York Times, η οποία έχει τα εφόδια να ψάξει ένα θέμα όσο και το FBI.

Το άλλο που μου ήρθε αμέσως στο μυαλό, μελετώντας το κείμενο, είναι ότι ήταν μονόπλευρο. Με όλο το σεβασμό στους δημοσιογράφους, το κείμενο βρίθει από ισχυρισμούς της τουρκικής προπαγάνδας. Είναι τυχαίο άλλωστε ότι το διαφημίζει στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Μα ειλικρινά, οι συνάδελφοι δεν είχαν να πουν καμία κακή κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ