Μέγα Αίνιγμα! Ποιοί πιλοτάρουν τα ρωσικά μαχητικά του Χαλίφα Χαφτάρ;

Περί τα 14 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη φέρονται να έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του LNA του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη μάχη κατά του υποστηριζόμενου από την Τουρκία GNA του Σάρατζ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει μάλιστα και φωτογραφίες που δείχνουν τα εν λόγω MiG-29 Fulcrum και Sukhoi Su-24 Fencer να μη φέρουν διακριτικά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Άρθρο του Forbes εξηγεί πόσο σημαντικό είναι το ποιος πιλοτάρει τα εν λόγω μαχητικά καθώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φωτίσει πλευρές της ρωσικής εμπλοκής στον λιβυκό εμφύλιο.

Αξιωματούχοι εξηγούν ότι δεν ευσταθεί το ρωσικό επιχείρημα πως πρόκειται για παλαιά ανακατασκευασμένα αεροσκάφη της πάλαι ποτέ Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης και εκφράζουν την ανησυχία ότι τα πιλοτάρουν άπειροι μισθοφόροι ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής επιχείρησης, πιθανότατα της ομάδας Βάγκνερ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα φαίνεται πως σε αυτό τον πόλεμο έχει επιλέξει να μην εμπλακεί ευθέως όπως στη Συρία και πως δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση αυτή ακόμη και αν καταρριφθούν τα εν λόγω αεροσκάφη.

Αναλυτικά το άρθρο του Forbes:

“Παρότι 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum και βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24 Fencer παραδόθηκαν από τη Ρωσία στη Λιβύη τον Μάιο, δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί στις μάχες του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη, παραμένει το ερώτημα ποιος τα πιλοτάρει. Μια οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να ρίξει φως στη φύση αλλά και το στόχο της ανάπτυξής τους. Τον Μάιο, τα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν από τη Ρωσία και έκαναν μια ενδιάμεση στάση στη βάση Χαμεντάν στο Ιράν. Στη συνέχεια πέταξαν στην ρωσική βάση Χμέιμιμ στη δυτική Συρία, όπου φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν διακριτικά.

“Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας τα συνόδευσαν στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Λυβικό Στρατό (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Η ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών φέρνει μνήμες από την μυστική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στη Συρία πριν η Μόσχα ξεκινά να συμμετέχει ανοιχτά στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ