Με το ρωσικό μαχητικό Su-57 και το κινεζικό J-31 “απειλούν”… τις ΗΠΑ οι Τούρκοι!

Τo ρωσικό μαχητικό Su-57 και το κινεζικό J-31 ενδέχεται να επιλέξει η Τουρκία σε απάντηση για τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα κατασκευής και προμήθειας του αμερικανικού μαχητικού F-35 λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του Άγκυρας με την Ουάσινγκτον με αφορμή την τουρκική προμήθεια των ρωσικών S-400 Triumf.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak η Άγκυρα εξετάζει αυτές τις προτάσεις σε περίπτωση που οι απειλές των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 γίνει πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη επεξεργαστεί τρία σενάρια αντίδρασης στο αμερικανικό εμπάργκο πώλησης των F-35 στην Τουρκία. Την ίδια θέση υιοθετεί και ο αρθρογράφος Mehmet Barlas της εφημερίδας Sabah, ο οποίος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για την αγορά των ρωσικών μαχητικών χωρίς να περιμένει η Άγκυρα την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων.

Φυσικά όλα αυτά τα δημοσιεύματα ανήκουν στο χώρο της προπαγάνδας και του λαϊκισμού αφού οι σοβαροί τεχνοκράτες και στρατιωτικοί της Τουρκίας γνωρίζουν ότι μια τέτοια στροφή θα σήμαινε την ολοκληρωτική καταστροφή της Τουρκικής Αεροπορίας.

Η THK διαθέτει αποκλειστικά μαχητικά αμερικανικής κατασκευής τα οποία σαφώς δεν μπορεί να τα υποστηρίξει ολοκληρωτικά σε περίπτωση ενός εμπάργκο όπως αυτό που εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ την περίοδο 1975-1979 με αφορμή την τουρκική εισβολή και κατοχή 37% της Κύπρου.