Με το Rafale σκοπεύει να πορευτεί η Γαλλία μέχρι και το 2070! Μέχρι το FCAS να “δουλέψει”…

Η Γαλλία σχεδιάζει παράταση ζωής για το μαχητικό Rafale ώστε το μαχητικό πολλαπλών ρόλων να παραμείνει εν υπηρεσία έως το 2070! Μιλώντας στο IQPC – International Fighter conference, ο Γάλλος υποπτέραρχος Φρεδερίκ Παρισό, μέλος του ομάδας Σχεδίων και Προγραμμάτων της γαλλικής Αεροπορίας, ανέφερε πως πιθανότατα θα υπάρξουν τέσσερις φάσεις αναβάθμισης μετά την πρόσφατη F3. 

Με τον τρόπο αυτό το Rafale θα συνεχίζει να υπηρετεί ακόμα και μετά την ένταξη σε υπηρεσία του Μαχητικού Νέας Γενιάς που η Γαλλία αναπτύσσει από κοινού με τη Γερμανία και την Ισπανία ως τμήμα του Future Combat Air System (FCAS).

Η διαμόρφωση F3R του μαχητικού περιλαμβάνει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και τη δυνατότητα εκτόξευσης του βλήματος MBDA Meteor BVRAAM (beyond-visual-range air-to-air missile) και το καθοδηγούμενο πυρομαχικό Sagem Armement Air-Sol Modulaire (AASM) τροποποιημένο ως όπλο ακριβείας αέρος – εδάφους. Επίσης διαθέτει το ραντάρ AESA TALIOS της Thales, το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων Auto-GCAS και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra.

Η έκδοση F4 αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία μεταξύ του 2023 και του 2030 και θα διαθέτει αναβαθμίσεις στο ραντάρ του, το ατρακτίδιο αναγνώρισης NG και αναβαθμισμένα συστήματα επικοινωνιών, βελτιωμένη κάσκα για τον πιλότο, νέα μονάδα ελέγχου των κινητήρων και τη δυνατότητα να εκτοξεύει το βλήμα Mica NG, και το βάρους 1.000 κιλών ΑΑSM. Παράλληλα θα διαθέτει βελτιωμένα ηλεκτρονικά.