Με μόνο όπλο το θάρρος… Ο Μουσολίνι θυσιάζει τους άνδρες του στη Ρωσία

Η ιταλική 8η Στρατιά συγκροτήθηκε από τον Μουσολίνι με σκοπό την ενίσχυση της συμμάχου Γερμανίας στην «σταυροφορία κατά των Μπολσεβίκων» στο Ανατολική Μέτωπο. Στην αρχή της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» ο Ιταλός δικτάτορας είχε ενισχύσει τους Γερμανούς με ένα σώμα στρατού.

Το 1942 όμως ήταν φανερό ότι η γερμανική πολεμική προσπάθεια στην ΕΣΣΔ χρειαζόταν να ενισχυθεί μετά την ήττα στα πρόθυρα της Μόσχας. Έτσι ο Μουσολίνι αποφάσισε να αναβαθμίσει την ιταλική παρουσία στο Αν. Μέτωπο.

Συγκρότηση

Η 8η Στρατιά διέθετε 200.000 Ιταλούς και παρέτασσε 10 συνολικά μεραρχίες. Από αυτές τέσσερις ήταν πεζικού, η 2η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) Σφορτσέκα, η 3η ΜΠ Ραβέννα, η 5η ΜΠ Κοσερία και 156η ΜΠ Βιτσέντζα. Τρεις ήταν μεραρχίες Αλπινιστών, οι 2η Μεραρχία Αλπινιστών (ΜΑ) Τριντεντίνα, η 3η ΜΑ Τζούλια και η 4η ΜΑ Κουνένζε. Τέλος διέθετε τις Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού (ΜΧΜΠ) 9η Παζούμπιο και 52η Τορίνο και την 3η Μεραρχία Ιππικού (ΜΙ) ντ’ Άοστα.

Οι μεραρχίες αυτές συγκροτούσαν τρία σώματα στρατού, το 2ο, το 35ο και το Σώμα Στρατού Αλπινιστών (ΣΣΑ). Το 35ο διέθετε τις ταχυκίνητες μεραρχίες, το 2ο τις ΜΠ πλην της Βιτζέντζα που βρισκόταν υπό την άμεση διοίκηση της στρατιάς, και το ΣΣΑ τις ΜΑ. Επίσης στην 8η Στρατιά προσκολλήθηκε και η Κροατική Λεγεώνα και τρεις «λεγεώνες» (συντάγματα) Μελανοχιτώνων. Οι Γερμανοί ενίσχυσαν την 8η Στρατιά με δύο δικές τους ΜΠ, την 62η και την 298η.

Τον Νοέμβριο του 1942 η 8η Στρατιά διέθετε 988 πυροβόλα κάθε είδους, 420 όλμους, 17.000 οχήματα κάθε τύπου και 25.000 άλογα. Επίσης της διατέθηκαν 12 γερμανικά άρματα Pz IV, αλλά όσον αφορά τα ιταλικά άρματα διέθετε ελαφρά άρματα L6/40. Όσον αφορά τα αντιαρματικά όπλα οι Ιταλοί διέθεταν μόνο τα απολύτως αναποτελεσματικά πυροβόλα των 47mm και αυτά σε περιορισμένο αριθμό. Προς άμεση υποστήριξη της στρατιάς διατέθηκε και μια αεροπορική πτέρυγα με 64 συνολικά αεροσκάφη. Τη διοίκηση της στρατιάς ανέλαβε ο στρατηγός Ίταλο Γκαριμπόλντι.

Οι Ιταλοί στη μάχη

Η 8η Στρατιά ανέλαβε δράση από τον Ιούλιο του 1942. Στο διάστημα 17 – 20 Ιουλίου οι Ιταλοί πολέμησαν σκληρά αλλά νικηφόρα στην περιοχή του νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, χάνοντας 630 άνδρες, αλλά προκαλώντας άνω των 5.000 απωλειών στους Σοβιετικούς. Παράλληλα η 3η ΜΙ ενίσχυσε τους Γερμανούς στη μάχη του Σεραφίμοβιτς. Οι Ιταλοί πολέμησαν καλά και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στους Σοβιετικούς – περί τις 6.000 απώλειες έναντι 1.900 δικών τους. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr