ΤΟΥΡΚΙΑ: Με 21,62% “τρέχει” ο πληθωρισμός… αχ, αχ “οικονομολόγε” Ερντογάν!

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας μειώθηκε 1,44% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, οδηγώντας παράλληλα στη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού από το υψηλό επίπεδο 15ετίας, καθώς η ενίσχυση της λίρας, οι φορολογικές μειώσεις και οι εκπτώσεις συνέβαλαν στην υποχώρηση των τιμών.

Η βουτιά της λίρας τροφοδότησε φέτος την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε μία τεράστια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, αλλά ένας αναλυτής σημείωνε ότι η απρόσμενη μείωση των τιμών ενέχει τώρα τον κίνδυνο μίας πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Καθώς καλείτο να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υφίστατο ταυτόχρονα πίεση από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός» των επιτοκίων, να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 21,62% τον Νοέμβριο από 25,24% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Άγκυρα μείωσε τους φόρους σε καταναλωτικά προϊόντα -όπως τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα και οικιακές συσκευές- και ενθάρρυνε τα καταστήματα να προσφέρουν έκπτωση τουλάχιστον 10% έως το τέλος του έτους.

Οι τιμές για μεταφορικές υπηρεσίες μειώθηκαν 6,46%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν 0,74%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ