Μαζική εκτέλεση σιιτών στην Σαουδική Αραβία… Διαμαρτυρία από το Ιράν

Τουλάχιστον οι 33 από τους 37 Σαουδάραβες που εκτελέσθηκαν χθες ανήκαν στη σιιτική μειονότητα του βασιλείου, στο οποίο κυριαρχούν οι σουνίτες, ανέφερε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW). «Τριάντα τρεις απ’ αυτούς ήταν σίγουρα σιίτες», δήλωσε ο Άνταμ Κουγκλ του HRW. Οι 37 που εκτελέσθηκαν χθες κρίθηκαν ένοχοι ότι είχαν «σχηματίσει τρομοκρατικές ομάδες», σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η σιιτική Τεχεράνη, αντίπαλος του Ριάντ, κατήγγειλε την περασμένη νύκτα τη σιωπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μαζική εκτέλεση 37 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία για «τρομοκρατία».

«Αφού έκλεισαν τα μάτια στον διαμελισμό ενός δημοσιογράφου, ούτε λέξη από την κυβέρνηση Τραμπ όταν η Σαουδική Αραβία αποκεφαλίζει 37 ανθρώπους μέσα σε μια μέρα – φθάνοντας μέχρι να σταυρώσει έναν άνθρωπο δύο ημέρες μετά το Πάσχα», έγραψε στο Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία καταδίκασε τις εκτελέσεις αυτές, το σαουδαραβικό βασίλειο, το οποίο υιοθετεί μια σκληροπυρηνική εκδοχή του σουνιτικού ισλάμ, είναι από τις χώρες του κόσμου που εφαρμόζουν συχνότερα τη θανατική ποινή, μετά τη σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σύμφωνα με την έκθεσή της για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στη διάρκεια του 2018, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως μετά την Κίνα, η οποία δεν δημοσιοποιεί στατιστικές, οι χώρες που κατέφυγαν μαζικότερα στις εκτελέσεις είναι το Ιράν (253), η Σαουδική Αραβία (149), το Βιετνάμ (85) και το Ιράκ (52).

ΑΠΕ-ΜΠΕ