Μαλί: Τουλάχιστον 21 στρατιώτες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 21 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του στρατοπέδου τους στη Ντιουρά, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Το στρατόπεδο στη Ντιουρά βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικά δυσπρόσιτη, όπου δρα εδώ και χρόνια ο επιχειρησιακός πυρήνας Μακινά, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ). Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί υπέστησαν «υλικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών», ανέφερε ο στρατός, που διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης, χωρίς να δώσει πάντως απολογισμό.

Δηλώνοντας «συγκλονισμένος», ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί, ο Μαχάμαντ Σάλεχ Αναντίφ, καταδίκασε την επίθεση που προκάλεσε «βαριές απώλειες» και διευκρίνισε πως η δύναμη του ΟΗΕ MINUSMA οργάνωσε την επείγουσα διακομιδή «πολλών τραυματιών», σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Το στρατόπεδο καταστράφηκε. Ο διοικητής της μονάδας, ο λοχαγός Μοαμέντ Σιντατί Ουλντ Σεΐχ, είναι ανάμεσα στους πεσόντες στρατιωτικούς», συνέχισε η παράταξη της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για τον πιο «βαρύ απολογισμό» μετά την οδυνηρή ήττα του στρατού από μια οργάνωση Τουαρέγκ και Αράβων ανταρτών στην Κιντάλ (βόρεια) τον Μάιο του 2014.

Σύμφωνα με τον στρατό, την επίθεση  διέπραξαν «ομάδες τρομοκρατών υπό τη διοίκηση του Μπα Αγκ Μούσα», ή Μπαμούσα, πρώην συνταγματάρχη που εντάχθηκε στις τάξεις των τζιχαντιστών το 2012 και θεωρείται πως συνδέεται με έναν Τουαρέγκ, τον Ιγιάντ Αγκ Γαλί, ηγέτη της ισχυρότερης τζιχαντιστικής συμμαχίας στο Σαχέλ.

Παρά την ανάπτυξη της MINUSMA, την παρουσία ισχυρής γαλλικής στρατιωτικής δύναμης αλλά και τη δημιουργία της δύναμης G5 Σαχέλ, η βία των τζιχαντιστών επιμένει στη χώρα, όπου καταγράφηκαν 237 επιθέσεις το 2018, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το βόρειο Μαλί έπεσε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012 στα χέρια ισλαμιστικών οργανώσεων που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, που όμως εκδιώχθηκαν από τις περιοχές που κυρίευσαν έπειτα από διεθνή στρατιωτική επέμβαση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας και συνεχίζεται.

Από το 2015, οι επιθέσεις επεκτάθηκαν, στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και σε γειτονικά κράτη: στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Οι επιθέσεις αυτές προστίθενται σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 άμαχοι στο κεντρικό Μαλί από τις αρχές του 2018, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ