Μάχη Τζενίν 1982: Aρματιστές πεζομαχούν και νικούν Σύρους κομάντο

Ο Πρώτος Πόλεμος του Λιβάνου ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 1982 όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα αυτή κατόπιν επανειλημμένων επιθέσεων των εκεί εγκατεστημένων Παλαιστινίων κατά στρατιωτικών στόχων αλλά και αμάχων εντός του Ισραήλ. Αφορμή στάθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στη Βρετανία από Παλαιστίνιο τρομοκράτη. Στον πόλεμο αναμετρήθηκαν από τη μια το Ισραήλ έχοντας ως συμμάχους τους χριστιανούς του Λιβάνου και από την άλλη η Συρία, οι Παλαιστίνιοι, οι μουσουλμάνοι του Λιβάνου και διάφορες αριστερές οργανώσεις της χώρας.

Η μάχη της Τζενίν ήταν η πρώτη τακτική σύγκρουση του εν λόγω πολέμου και έλαβε χώρα στην ομώνυμη πόλη του Λιβάνου. Η Τζενίν ήταν από την αρχαιότητα στρατηγικό σημείο της περιοχής καθώς από αυτήν περνούσαν και περνούν οι οδεύσεις προς την κοιλάδα Μπεκάα.

Για τον λόγο αυτό στην πόλη στάθμευε ένα συριακό τάγμα πεζικού, το 424ο. Στις 7 Ιουνίου οι Σύροι εντόπισαν ισραηλινές δυνάμεις να κινούνται στην περιοχή και ενίσχυσαν το 424ο με λόχους κομάντο και μια επιλαρχία αρμάτων.

Οι δυνάμεις αυτές αναπτύχθηκαν σε ενέδρα κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στην Τζανίν. Το βράδυ της 8ης Ιουνίου ο Ισραηλινός τότε υπουργός Άμυνας Αριέλ Σαρόν ενημέρωσε τη Βόρεια Διοίκηση ότι συριακές δυνάμεις είχαν πάρει θέσεις στον Λίβανο.

Παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί δεν γνώριζαν ότι οι συριακές δυνάμεις στην Τζενίν είχαν ενισχυθεί και φυσικά δεν είχαν ιδέα για την ενέδρα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr