Μάχη Ποντάιτσε: Η ανίερη συμμαχία Τούρκων, Κοζάκων και Τατάρων ηττάται

H μάχη του Ποντάιτσε (σημερινό Πιονταίτσι της Ουκρανίας) αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες της ιστορίας. Σε αυτή ο Πολωνός στρατηγός – τότε – Ιωάννης Σομπιέσκι κατάφερε, με μόλις 3.000 τακτικούς στρατιώτες να νικήσει 10πλάσιους αντιπάλους.

Το 1667 Πολωνία και Ρωσία μοίρασαν την Ουκρανία. Ωστόσο ο Κοζάκος πολέμαρχος Πέτρο Ντοροσένκο δεν δέχτηκε την συμφωνία και συμμάχησε με τους Τούρκους, γινόμενος υποτελής του σουλτάνου.

Οι Τούρκοι ζήτησαν από τους υποτελείς τους Τατάρους της Κριμαίας να υποστηρίξουν τον Ντοροσένκο. Έτσι συγκεντρώθηκε στη δυτική Ουκρανία μια στρατιά 15.000 Κοζάκων, 18.000 Τατάρων και 3.000 γενιτσάρων.

Σε απάντηση ο Σομπιέσκι κινήθηκε στην περιοχή επικεφαλής 3.000 στρατιωτών. Μαζί του όμως ενώθηκαν και περίπου 6.000 αγρότες της περιοχής, ορθόδοξοι Ρουθηνοί της Γαλικίας, που προτιμούσαν τους Πολωνούς από τους Τούρκους και τους Τατάρους.

Ο Σομπιέσκι στρατοπέδευσε στο Ποντάιτσε. Στις 4 Οκτωβρίου 1667 αφίχθη στην περιοχή και η στρατιά Κοζάκων, Τατάρων και Τούρκων. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr