Μάχη Μιάβα, Β’ ΠΠ: Το πρώτο σοβαρό μάτωμα του στρατού του Χίτλερ

Η μάχη του Μιάβα που δόθηκε στο διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 1939, θα μπορούσε να έχει αλλάξει την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εν λόγω μάχη συγκρούστηκε η πολωνική Στρατιά του Μοντλίν με δυνάμεις της γερμανικής 3ης Στρατιάς.

Ο όρος στρατιά πάντως είναι μάλλον αδόκιμος για να περιγράψει τις πολωνικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος καθώς η πραγματική δύναμη ήταν αυτή σώματος στρατού. Η Στρατιά του Μοντλίν ήταν μια από τις επτά που η πολωνική ανωτάτη διοίκηση είχε αναπτύξει γραμμικά κατά μήκος του συνόλου σχεδόν του πολωνικού εθνικού εδάφους.

Αναδιάταξη

Η πολωνική διοίκηση αποφάσισε πως η Στρατιά του Μοντλίν, που αρχικά προβλεπόταν να αμυνθεί στην τοποθεσία του Μοντλίν, έπρεπε να αμυνθεί τώρα, σε πιο προωθημένες θέσεις στην τοποθεσία του Μιάβα, κοντά στα γερμανικά σύνορα, τηρώντας τον σύνδεσμο με το συγκρότημα Νάρεφ, ανατολικά.

Ο διοικητής της πολωνικής στρατιάς, ταξίαρχος Εμίλ Κρούκοβιτς – Πρεντρμίρσκι, πρότεινε τη δημιουργία μιας πρόχειρης αμυντικής γραμμής βόρεια του Μλάβα αναπτύσσοντας στις νέες θέσεις την 20η ΜΠ. Το αίτημά του εγκρίθηκε αλλά το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουλίου 1939.

Η γραμμή των χαρακωμάτων, των σκυρόδετων έργων και των αντιαρματικών τάφρων θα κατασκευάζονταν κατά μήκος του ποταμού Μιάβα βόρεια της ομώνυμης πόλης. Στο κέντρο της τοποθεσίας τα έλη του Νιέμιε δεν επέτρεπαν τη διέλευση μηχανοκίνητων τμημάτων. Τα έλη χώριζαν την τοποθεσία στα δύο. Δυτικά η τοποθεσία θα ενισχυόταν με 68 σκυρόδετα έργα και ανατολικά με 25.

Η κατασκευή του δυτικού τμήματος της αμυντικής γραμμής ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου και εκτελέστηκε από άνδρες της 20ης ΜΠ υπό την επίβλεψη του μεραρχιακού τάγματος Μηχανικού. Η κατασκευή στο ανατολικό τμήμα ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου. Στο έργο συμμετείχαν εθελοντικά και πολίτες. Παρόλα αυτά όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν την 14η Σεπτεμβρίου σημαντικό μέρος της δεν είχε ολοκληρωθεί.

Οι Γερμανοί εισβάλουν

Το μεσημέρι της 1η Σεπτεμβρίου τμήματα του γερμανικού Ι Σώματος Στρατού (ΣΣ), υπό τον στρατηγό Πέτσελ, επιτέθηκαν στην πολωνική 20η ΜΠ. Το γερμανικό Ι ΣΣ διέθετε την Μεραρχία Πάντσερ Κεμπφ (7ο Σύνταγμα Πάντσερ, μηχανοκίνητο σύνταγμα Grossdeutschland), την 11η και την 61η ΜΠ. Παρά την γερμανική καταλυτική υπεροχή σε αριθμούς, σε άρματα και την παρεχόμενη στενή αεροπορική υποστήριξη, οι Πολωνοί αντιστάθηκαν εξαιρετικά καταστρέφοντας πολλά γερμανικά άρματα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr