“Μα εσύ γυρεύεις την αλήθεια στης Ταϊβάν τα Mirage 2000-5EI/DI τα παραμύθια”… για την Αεροπορία

Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας και αναμονής, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι υποψίες μας σχετικά με την ισχύ των δημοσιευμάτων που ήθελαν την κατάθεση προσφοράς από την πλευρά της Ταϊβάν προς τη χώρα μας, για την πώληση των μαχητικών 55 περίπου μαχητικών Mirage 2000EI/DI, μαζί με το απόθεμα των πυραύλων αέρος-αέρος MICA EM και IR, έναντι μόλις 600 εκατομμυρίων ευρώ!

Γράφει ο Στέργιος Θεοφανίδης

Δεν υφίσταται λοιπόν προσφορά των μαχητικών αυτών και των όπλων τους από την Ταϊβάν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώσαμε τόσο από ελληνικές πηγές, όσο και από γαλλικές. Γιατί, τελικά ισχύει και στην περίπτωση των Mirage 2000-5EI/DI της Ταϊβάν, η δέσμευση της έγκρισης της χώρας από την οποία έχει κατασκευαστεί και αποδεσμευτεί το μαχητικό και τα όπλα του, σε περίπτωση μεταπώλησής τους προς δεύτερο χρήστη.

Ακόμη και τα μέλη της επιτροπής των Γάλλων τεχνικών και αξιωματούχων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας υποστήριξης (FOS) των ελληνικών Mirage 2000-5Mk.2 και των όπλων τους, διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως πληροφορία σχετική με προσφορά των μαχητικών της Ταϊβάν και των όπλων τους στη χώρα μας…

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, επανερχόμαστε στο θέμα… Όχι μόνο επειδή είναι σημαντικό, αλλά και επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς. Οι λόγοι για τους οποίους πραγματικά “δεν κόλλαγε” η είδηση, παρατέθηκαν διεξοδικά στο προηγούμενο αφιέρωμά μας. Όπως είχαν παρατεθεί παλαιότερα και οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ο στόλος των ελληνικών Mirage 2000 και των δύο εκδόσεων, απαξιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Είχαμε υποστηρίξει τότε με επιχειρήματα, ότι κατά την τελευταία δεκαετία θα έπρεπε να γίνει το εντελώς αντίθετο! Δηλαδή ο στόλος των Mirage 2000 να είναι καθημερινά διαθέσιμος με τα όπλα του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Το ότι δεν είχαμε αυτή την αναγκαία για την ελληνική αποτρεπτική ισχύ και ικανότητα, εξέλιξη οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην πλήρη έλλειψη προσανατολισμού από πλευράς άσκησης εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Κακά τα ψέματα κυρίες και κύριοι. Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειάς μας και βρισκόμαστε πλέον προ των -εθνικών- ευθυνών μας.

Ο Τούρκος γνωρίζει τις αδυναμίες μας και πλέον τις εκμεταλλεύεται. Και τη δυνατότητα αυτή του την έδωσε η ίδια η ελληνική πολιτεία… Το επίσημο ελληνικό κράτος. Οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία, είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην περίοδο της συγκυβέρνησης Συριζα-ΑΝΕΛ. Οι ευθύνη βαρύνει και προγενέστερες κυβερνήσεις και έχει οπωσδήποτε διαχρονική ισχύ. Και για να το καταστήσουμε περισσότερο κατανοητό…

Αυτός που θέλει να έχει στη διάθεσή του όπλα όπως ο αερομεταφερόμενος Exocet ή το SCALP-EG, φροντίζει να εκσυγχρονίσει το σύνολο των μονάδων μεταφοράς τους και να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου την καθημερινή διαθεσιμότητά τους. Όλα αυτά υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν οικονομικά και αποτελεσματικά την περίοδο 2000-2006. Έχουμε φτάσει στο έτος 2020 και ακόμα το συζητάμε… Τα συμπεράσματα δικά σας.