Μ. Ανατολή: Πομπέο “παίζει μπάλα” κατά Τουρκίας-Ιράν, Ελλάδα-Κύπρος στο κάδρο

Τελικά δεν πήγε, είδε και απήλθε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία. Η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου αποδείχθηκε σημαντική από κάθε άποψη. Τώρα σειρά έχει η Ελλάδα. Εκτός απροόπτου, στις 27 του μήνα θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη και στις 29 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία. Στη διάρκεια του διημέρου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Οι συζητήσεις αφορούν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Όσοι δεν γνωρίζουν τη σημαίνει η Θεσσαλονίκη (και η Αλεξανδρούπολη) και βεβαίως η Κρήτη για τους Αμερικανούς, γράφουν και λένε ένα σωρό ασυναρτησίες. Στρατηγικά η θέση της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου έχει αλλάξει στα μάτια αυτών που εκπονούν την αμερικανική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Έγινε ακόμα πιο σημαντική.

Ο κ. Πομπέο, λοιπόν, πάει στην Ελλάδα για να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση και να βοηθήσει να υλοποιηθεί πιο γρήγορα η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία διεξάγονται μέσω άλλων καναλιών που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Αναφορικά με το ταξίδι του στην Κύπρο, το πλέον σπουδαίο είναι ότι δεν μπορεί πια να λέει ότι δεν γνωρίζει. Βέβαια, στενοχώρησε την «ειρηνιστή» ηγέτη των κατεχομένων, τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο είχε αποφασίσει πριν φτάσει στην Κύπρο ότι δεν θα συναντήσει. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν άλλος. Δεν είχε σχέση με το Κυπριακό…

Επαναλαμβάνω ότι σημείωσα και την περασμένη Κυριακή. Ότι δεν είναι μικρό πράγμα να επισκέπτεται το νησί ο Μάικ Πομπέο. Ούτε τυχαίο είναι ότι προηγήθηκε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αν και όπως τονίστηκε από αμερικανική πηγή ο Αμερικανός υπουργός δεν καθορίζει τις δικές του επισκέψεις από αυτές των όποιων «αντιπάλων» του, όπως είναι ο κ. Λαβρόφ. Όπως μου είπαν, ο κ. Πομπέο ήταν αυτός που ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, και η Κύπρος, αν και γνώριζε ότι η επίσκεψη του στο Κατάρ θα ήταν εξαντλητική.

Ο Αμερικανός υπουργός είναι πολύ στα πάνω του τελευταία, διότι έχει σημειώσει μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες και μάλιστα έχει πιάσει στον ύπνο και τους Ρώσους, αλλά πολύ περισσότερο την Άγκυρα και την Τεχεράνη, που έχουν εξοργιστεί με τους Αμερικανούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους Ισραηλινούς και τους λοιπούς αντιπάλους τους στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κ. Πομπέο βοήθησε να σχηματιστεί ένα ισχυρό αντιτουρκικό και αντι-ιρανικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή. Η προτίμηση του στο Ισραήλ ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ουδείς πήρε χαμπάρι ότι προετοίμαζε τις νέες συμμαχίες του Εβραϊκού Κράτους με τις αραβικές χώρες που εναντιώνονται στην Τουρκία και το Ιράν.

Ό,τι και να διατείνονται οι Αμερικανοί, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Το μέτωπο δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας και του Ιράν. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Σε όλο αυτό το σκηνικό έχουν θέση η Ελλάδα και η Κύπρος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ