“Δεν χρειάζονται ρωσικές αεροπορικές βάσεις στη Λευκορωσία”, Λουκασένκο

Αντίθετος στην δημιουργία ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Λευκορωσία είναι ο Πρόεδρος της χώρας Alexander Lukashenko, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου σε ρωσικά ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, κανένας δεν χρειάζεται κάποια ρωσική βάση στα εδάφη της χώρας του, αφού η απόσταση μεταξύ των ρωσικών αεροπορικών βάσεων και του εναερίου χώρου της χώρας του είναι μόλις 3-4 λεπτά πτήση. Και συνέχισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος «για ποιο λόγο να κατασκευαστεί μια ρωσική αεροπορική βάση στην Λευκορωσία τόσο κοντά στα σύνορα, αφού ένας πύραυλος του εχθρού θα μπορούσε να την καταστρέψει εύκολα».

Η απάντηση του Λευκορώσου Προέδρου έρχεται μετά από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά ΜΜΕ ότι, η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής μίας αεροπορικής βάσης στην Λευκορωσία. Σημειώνεται ότι βάση της συμφωνίας του 1995 μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η Μόσχα διατηρεί από τότε στην γειτονική της χώρα δύο στρατιωτικές βάσεις.

Η πρώτη βάση είναι ένα ραδιοτεχνικό κέντρο στην πόλη Gantsevichy η οποία βρίσκεται 170 χλμ από τα πολωνικά σύνορα νότια του Μινσκ και η δεύτερη μία βάση τηλεπικοινωνιών στην πόλη Vileyka η οποία βρίσκεται σε απόσταση 82 χλμ από τα σύνορα με την Λιθουανία βόρεια της πρωτεύουσας Μινσκ.

Και οι δύο βάσεις θα παραμείνουν στην Λευκορωσία μέχρι το 2020 εκτός εάν ανανεωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.