Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Τρίπολης, με θέμα συζήτησης την εξεύρεση τρόπου επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή εκεχειρία στην Τρίπολη μετά τη συνάντησή του με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ. «Θα συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη, τους όρους για την επιστροφή στον πολιτικό διάλογο σε συνέχεια της επίσκεψης του Σάρατζ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους», υπογράμμισε το Ελιζέ.

Ο Χάφταρ είχε συνάντηση χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Οι επιχειρήσεις του Λίβυου στρατάρχη ξεκίνησαν στις 4 Απριλίου. Οι δυνάμεις του όμως δεν κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Τρίπολη, όπως επιδίωκαν, και η κατάσταση φαίνεται να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, τόσο από στρατιωτικής όσο και από πολιτικής άποψης.

Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «απειλή για τη διεθνή ασφάλεια» την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ