Λιβύη: Με ρωσικά BUK απαντά ο Χάφταρ στην απειλή των τουρκικών F-16…

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ ενισχύονται με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Buk. “Συστήματα Buk M1-2 ή M2 αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση al-Jufra για να την προστατεύσουν από επιθέσεις τουρκικών F-16. Συστήματα Pantsir-S1E των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ήδη ανεπτυγμένα εκεί”, ανέφερε στρατιωτικός αναλυτής, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιος διέθεσε τα συστήματα Buk στον στρατό του Χάφταρ.

Πριν λίγες ημέρες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη διάθεση 14 αεροσκαφών στις δυνάμεις του Χάφταρ, προς ενίσχυση και των μισθοφόρων της Wagner που ήδη μάχονται υπέρ του Χάφταρ στη Λιβύη. Τα μαχητικά πέταξαν από την Συρία στην Λιβύη χωρίς εθνόσημα, σύμφωνα με την US Africa Command.Η Τουρκία από την πλευρά της έστειλε μεταγωγικό C-130 με δεκάδες μισθοφόρους προς ενίσχυση του Σάραζ. Σύμφωνα με αναφορές η Άγκυρα απέστειλε 400 επιπλέον μισθοφόρους.

Εντός έξι ημερών τα τουρκικά C-130 της 22ης Μοίρας πραγματοποίησαν οκτώ πτήσεις προς τη Λιβύη, έως τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο. Ενισχυμένος ο Χάφταρ και με κινεζικά drone Wing loong, οι δυνάμεις του οποίου έχασαν πρόσφατα την αεροπορική βάση al-Watiya, ετοιμάζεται για αυτό που χαρακτηρίζει ως τη “μεγαλύτερη αεροπορική μάχη στην ιστορία της Λιβύης”…