Λε Μαν… μια πολύ σκοτεινή, αιματηρή στιγμή της Γαλλικής Επανάστασης

Το 1793 οι βασιλόφρονες στην περιοχή της Βανδέας πολεμούσαν άγρια κατά των πιστών στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης στρατευμάτων. Σε αυτή την εμφύλια σύγκρουση αγριότητες κατά των αντιπάλων καταγράφηκαν και από τα δύο στρατόπεδα. Ωστόσο αυτά που συνέβησαν κατά της διάρκεια και μετά από την σύγκρουση στο Λε Μαν θυμίζουν έντονα γερμανικές πρακτικές στα στρατόπεδα εξόντωσης.

Τον χειμώνα του 1793 η κατάσταση για τον «Καθολικό και Βασιλικό Στρατό της Βανδέας» μόνο ρόδινη δεν φάνταζε. Μόλις 15.000 άνδρες, τραγικά εξοπλισμένοι, ρακένδυτοι, πεινασμένοι, ακολουθούμενοι από τις επίσης πεινασμένες οικογένειές τους – περίπου 20.000 ψυχές – μάχονταν ακόμα κατά των στρατών της Δημοκρατίας, της δυσεντερίας και του τύφου.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1793 ο «στρατός» αυτός έφτασε στην πόλη Λε Μαν και εισήλθε σε αυτή με σκοπό την εύρεση τροφίμων. Οι βασιλόφρονες διασκορπίστηκαν σε όλη την πόλη ψάχνοντας μη λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας. Δύο ημέρες αργότερα δημοκρατικά στρατεύματα – 20.000 άνδρες – υπό τους στρατηγούς Ουστερμάν και Μιλέρ κινήθηκαν προς την πόλη.

Έγιναν αντιληπτά από τον στρατηγό των βασιλοφρόνων, τον γενναίο Ανρί ντι Βεργιέ, ο οποίος εξήλθε της πόλης με 3.000 άνδρες και έστησε ενέδρα στους αντιπάλους σε παρακείμενο δάσος. Πράγματι οι δημοκρατικοί ανυποψίαστοι έπεσαν στην παγίδα και υφιστάμενοι απώλειες πανικοβλήθηκαν και ήταν έτοιμοι να τραπούν σε φυγή, όταν τους ήρθαν ενισχύσεις. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

“Αν επιτεθώ ακολουθήστε, αν υποχωρήσω σκοτώστε με, αν πεθάνω εκδικηθείτε”