Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας και Ιταλίας

Τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επαφών Άγκυρας – Ρώμης για τη διενέργεια γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης, αποδοκίμασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμάκιων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ευελπιστούμε σε συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση» έσπευσε να προσθέσει.

Ερντογάν: Επαφές με την Ιταλία

Το όλων ζήτημα ανακινήθηκε τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επαφές με τη Ρώμη για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Ιταλία για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα – από την πρώτη στιγμή – έχει καταδικάσει ως παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ισχυριζόμενη ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της θάλασσας και στο διεθνές δίκαιο.

«Ο Ερντογάν μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις»

Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του γειτονικού κράτους. «Ο Ερντογάν μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις» σχολίασε το υπουργικό στέλεχος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος επιδεικνύει έντονη νευρικότητα με τις δηλώσεις, η οποία δεν ενδείκνυται για αρχηγό κράτους».

Υποστήριξε δε, «η Ε.Ε. έχει καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», ενώ δεν παρέλειψε να αξιώσει την επιτάχυνση της επιβολής κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή του Αιγαίου κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, τα οποία αφορούσαν – μεταξύ άλλων – τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.