Κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Την νέα φάση των κυρώσεων που σχεδιάζουν να επιβάλουν στην Τουρκία δημοσίευσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το Defense News to επόμενο βήμα των αμερικανικών κυβερνήσεων είναι η επιβολή κυρώσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία η οποία τα τελευταία 15 χρόνια έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη.

Το νέο κύμα κυρώσεων θα περιλαμβάνει τον περιορισμό και την ανάσχεση των διεθνών προγραμμάτων των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών των εταιρειών αυτών με άλλες Δυτικές αμυντικές βιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του αμερικανο-βρετανικό κινητήρα turboshaft LHTEC T800-4A ο οποίος εξοπλίζει το τουρκο-ιταλικό ελικόπτερο T129.

Πριν από μερικούς μήνες η Τουρκία κατάφερε να κλείσει μία συμφωνία για την πώληση 30 ελικοπτέρων Τ129 στο Πακιστάν ενώ λίγο αργότερα οι Φιλιππίνες επέλεξαν το ίδιο ελικόπτερο για τον Στρατό τους ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για την αγορά οκτώ ελικοπτέρων Τ129. Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την άρνηση της να δώσει την άδεια εξαγωγής του συγκεκριμένου κινητήρα προκαλώντας εμπόδια στα δύο αυτά εξαγωγικά πιθανά συμβόλαια.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από την Τουρκία η οποία εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσει ένα αντίστοιχο κινητήρα για το ελικόπτερο Τ129 αλλά και για τα νέα ελικόπτερα που η εταιρεία ΤΑΙ αναπτύσσει αυτή την περίοδο και προτίθεται να αναπτύξει στο μέλλον.