Κύπρος: Σχέδια κατασκευής φρακτών σε διάφορα σημεία της Πράσινης Γραμμής

Με συρμάτινο φράκτη θα επιχειρήσουν οι Αρχές να κλείσουν τις τρύπες στην Πράσινη Γραμμή από τις οποίες διέρχονται μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών διοχετεύονται από την Τουρκία επιλεκτικά. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι πρόσφατα δόθηκαν οδηγίες για χαρτογράφηση συγκεκριμένων περιοχών ώστε να τοποθετηθεί ψηλός φράκτης, με στόχο την αποτροπή αλλοδαπών από του να διέρχονται ανενόχλητοι τη νεκρή ζώνη και να καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές ζητώντας πολιτικό άσυλο.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, κλιμάκιο ειδικών μετέβη πρόσφατα στην περιοχή της Περιστερώνας όπου διαπιστωμένα αποτελεί μιαν από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών, ώστε να γίνει χαρτογράφηση και να αποφασιστεί κατά πόσο ενδείκνυται να ανυψωθεί εκεί συρματοφράκτης.

Στους σχεδιασμούς που γίνονται είναι τέτοιες κινήσεις να γίνουν και αλλού ώστε να ανακόπτονται οι ροές προσώπων που κατευθύνονται στις ελεύθερες περιοχές. Στο όλο εγχείρημα φαίνεται να προκύπτουν κάποια σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο σε σχέση με την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης όσο και με περιουσίες Ελληνοκυπρίων. Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι –αν θα προχωρήσει τελικά με το «σφράγισμα» κάποιων κενών με συρματοπλέγματα- να μην επηρεαστούν ούτε οι περιουσίες Ε/κ, ούτε και να ανοιχτούν ζητήματα που αφορούν στη νεκρή ζώνη.

Πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών που ρωτήθηκε από τον «Φ» για το θέμα, ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής με τεχνολογικές μεθόδους καθώς και περιπολίες. Για ευνόητους λόγους δεν θέλησε να αναφερθεί στους σχεδιασμούς που γίνονται.

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε στον «Φ» ότι γίνονται προεργασίες για τον επαναπατρισμό την ερχόμενη Δευτέρα, ορισμένων μεταναστών που οι χώρες τους τούς δέχθηκαν πίσω, προσθέτοντας ότι ως χώρα υποφέρουμε από αυτό το ζήτημα, γιατί δυστυχώς όλες οι αφίξεις στην Κύπρο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία από την Τουρκία και είναι συγκεκριμένης εθνικότητας, δηλαδή Σύροι και Αφρικανοί. «Ενόσω δεν δείχνουμε το δάχτυλο στην Τουρκία, η Κύπρος υποφέρει και βρίσκεται σε οριακό σημείο με τις δομές υποδοχής να είναι υπερπλήρεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο εκκρεμεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο αυξάνονται σημαντικά οι ποινές για τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια για όσους αποδειχθεί ότι διακινούν ανθρώπινες ψυχές. «Όταν κάποιος γνωρίζει ότι αν πιαστεί θα σταλεί στη φυλακή για αρκετά χρόνια, τότε θα το ξανασκεφτεί ν’ ασχοληθεί με αυτήν την κατά τ΄ άλλα επικερδή ενέργεια», τόνισε ο ΥΠΕΣ. Σήμερα ένας διακινητής μπορεί να καταδικαστεί μέχρι έξι μήνες φυλάκιση, την ώρα που έβαλε στην τσέπη 70-80 χιλιάδες ευρώ.