Κύπρος: Περίπου νικήσαμε και πάλι; Να το πούμε και στους Τούρκους, όμως

Προσέξτε τη μερική πληροφόρηση! Μη στηριχτείτε σε άλλους, ακόμα και τους επίσημους αλλά βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Αλλιώς, κινδυνεύετε να νομίσετε πως «πάλι τα καταφέραμε!». Σε ανακοίνωσή του ημερ. 28 Ιουλίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι το Ψήφισμα 2537 «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο (σημ.: στην πράξη, αλήθεια όλα;), καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό Ψήφισμα 1251 (σημ.: ημερ. 29 Ιουνίου 1999), το οποίο αναφέρεται σε ένα Κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Πάλι καλά που γίνεται και μια αναφορά σε ψηφίσματα για τα Βαρώσια… Αναπόφευκτα προκύπτει η βασική αντίφαση των νεοεισαχθέντων όρων που ουδεμία σχέση έχουν με τα προγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ουσιαστικά δεν επιβεβαιώνονται. Πέρα από αυτό, κατανοητές(;) οι διπλωματικά αναμενόμενες θερμές ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του μόνιμου αντιπρόσωπου μας στα Ηνωμένα Έθνη, προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ και το προσωπικό της UNFICYP «για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της (σημ.: παρά φύσιν) σταθερότητας στην Κύπρο, ενόσω ακόμη δεν επιτυγχάνεται η ειρήνη».

Μέσα σ΄αυτούς προφανώς χώρεσε και η Σπέχαρ παίρνοντας ένα ακόμα συγχωροχάρτι για τις «φυσιολογικές συνθήκες» που προς στιγμή χάθηκαν… «Η επί τόπου κατάσταση και οι συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, αποδεικνύουν ότι η Δύναμη είναι απαραίτητη. Γιαυτό, ως χώρα υποδοχής, έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για την ανανέωση της εντολής».

Περίπου «νικήσαμε», λοιπόν! Μάρτυράς μας η δυσαρέσκεια της Άγκυρας και του υποτελούς της ψευδοκράτους που ωρύονται γιατί το νέο Ψήφισμα προδικάζει τη λύση του Κυπριακού και δεν κάνει αναφορά στην ανάγκη «δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων ανάμεσα σε ίσους εταίρους» ενώ δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση και του ψευδοκράτους για την παραμονή της UNFICYP. Τώρα να δείτε που θα μας μείνει σαν δική μας «διεκδίκηση» η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (πάλαι ποτέ τη θεωρούσαμε σαν τον έσχατο και οδυνηρό συμβιβασμό, προϊόν αδήριτης ανάγκης).

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ερευνητικά αλλά και πολεμικά πλοία αποχώρησαν, μέσα σε κλίμα τοπικής και ευρωπαϊκής ανακούφισης, από το Καστελλόριζο κρατώντας «δικαίωμα» για την μη αξιοποιηθείσα Navtex τους. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε το βαρβαρικό «Μπαρμπαρός» για νέα ληστρική εκδρομή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αθήνα δεν ανησυχεί, η Κύπρος είναι, όπως πάντα, μακριά…ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ