ΚΥΠΡΟΣ 1974: Καλλιόπη Αβραάμ η ηρωίδα 78χρονη γιαγιά της ΕΛΔΥΚ

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αισθάνονται το κάλεσμα της Μοίρας και τραβούν εμπρός. Δεν το αποφεύγουν το επιζητούν για ένα μεράκι, για μια αγάπη, για μια ιδέα. Για την 78χρονη, το 1974, Καλλιόπη Αβραάμ η Ελλάδα ήταν όλα τα παραπάνω μαζί. Για αυτό η ηρωική γιαγιά αποφάσισε να πεθάνει δίπλα στα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ αψηφώντας τους υβριστές κάθε ήθους.

Η κα. Καλλιόπη και ο σύζυγός της δέθηκαν με την ΕΛΔΥΚ χρόνια πριν το μοιραίο 1974 καθώς στο πρόσωπο των ανδρών της έβλεπαν την ίδια την Ελλάδα. Οι δύο τους πήγαιναν φρούτα στους στρατιώτες, τους αγόραζαν τσιγάρα… Σύντομα κατέστησαν το σήμα κατατεθέν της ΕΛΔΥΚ και οι δύο Αβραάμ έγιναν μέρος της ΕΛΔΥΚ μοιραζόμενοι και το φαγητό με τους άνδρες της.

Το 1969 η κα. Καλλιόπη χήρεψε. Παρόλα αυτά συνέχισε το έργο της. Μετά ήρθε η τουρκική εισβολή (Αττίλας Ι). Στο διάστημα μεταξύ του Αττίλα Ι και ΙΙ όταν για κάποιου η Κύπρος βρισκόταν μακριά, για άλλους η Ελλάδα ήταν κοντά και έτσι η γερόντισσα Καλλιόπη τα παράτησε όλα, παιδιά και οικογένεια και επέστρεψε στη Λευκωσία για να φροντίσει τα «παιδιά της», τα παιδιά της Ελλάδας, τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ.

Τα παιδιά της, τα βιολογικά, προσπάθησαν να τη μεταπείσουν, μάταια όμως. Όταν της είπαν ότι κινδύνευε να σκοτωθεί αυτή απάντησε: «Οι λεβέντες δεν φοβούνται να πεθάνουν και θα φοβηθώ εγώ η παλιόγρια;». Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr