Κύπριος Ευρωβουλευτής: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ

Την εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών από την ΕΕ -όπως την χαρακτηρίζει- στο θέμα της Λευκορωσίας και των τουρκικών προκλήσεων εναντίον Κύπρου και Ελλάδας, επέκρινε ο ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Σε επιστολή του προς τον ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση με θέμα την «κατάσταση στη Λευκορωσία», στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, στην οποία ο κ. Φουρλάς είναι μέλος, τόνισε ότι αυτή η τακτική το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίζει την προκλητική του στάση.

Επέκρινε έντονα το γεγονός ότι στην περίπτωση της Λευκορωσίας η ΕΕ προχωρά άμεσα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ενώ αντίθετα στην πειρατική και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον δύο κρατών-μελών, της Κύπρου και της Ελλάδας, αρκείται μόνο σε ανακοινώσεις και διπλωματικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο κ. Φουρλάς τονίζει τα ακόλουθα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών που παρουσίασαν οι αρχές της Λευκορωσίας και καταδικάζει τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών εκφράζοντας την αλληλεγγύη προς το λαό της χώρας. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων για αποκατάσταση της τάξης. Όλα αυτά κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να ενδιαφέρει την Ένωση περισσότερο το τι συμβαίνει σε τρίτες χώρες, όπως στη Λευκορωσία, παρά η κατάφορη παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας από την Τουρκία σε βάρος κρατών-μελών, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο. Πού είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας όταν επανειλημμένα παραβιάζει, απειλεί και προκαλεί χώρες της Ένωσης; Πρόκειται ξεκάθαρα για εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών. Μία τακτική απαράδεκτη που το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίζει την προκλητική του στάση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ