Κυπριακό: Μια κακή λύση στην Κύπρο θα επηρεάσει Αιγαίο και Θράκη…

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Διαβλέπω να εξελίσσεται ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Βεβαίως, για το θέμα αυτό θα έλεγα ότι «τα ήθελε και τα έπαθε», διότι στην πολιτική του πορεία εμπιστεύθηκε και κάμποσους τσαρλατάνους.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην Αθήνα προβληματίζονται για την κατάσταση του Κυπριακού, διότι κάποια στιγμή θα κληθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει θέση για τη λύση αυτή καθ’ αυτή. Και δεν θα ήθελε κανένας στην ελληνική πρωτεύουσα να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων. Μία κακή λύση θα επηρεάσει και την Ελλάδα, στα ανοικτά μέτωπα του Αιγαίου και της Θράκης.

Το θέμα της διαφθοράς είναι δεδομένο στην Κύπρο και έχω καταγράψει πολλές φορές τη γνώμη μου. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται καμία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και αυτό ανησυχεί πολλούς ανθρώπους, που αγαπούν άδολα το νησί. Το άλλο θέμα που επανέρχεται σαν …εφιάλτης, είναι το Κραν Μοντανά. Δεν θα υπεισέλθω στους καυγάδες του κ. Αναστασιάδη με το ΑΚΕΛ, μέρος του ΔΗΣΥ και πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι -όπως λέει το περιβάλλον του- τον πρόδωσαν. Δεν έχω ιδία γνώμη, οπότε δεν μπορώ και να λάβω θέση. Ένα είναι σίγουρο, όμως: ο καυγάς τους θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τον έχουν δεμένο από παντού.

Γι’ αυτό, δεν δικαιούται να σιωπά και να ομιλεί μόνο με διαρροή πληροφοριών. Θέλουμε κουβέντες καθαρές. Τι έγινε, λοιπόν, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το καλοκαίρι του 2017; Φτάσαμε όντως ένα βήμα από τη λύση του Κυπριακού και ο κ. Αναστασιάδης κλώτσησε τον κουβά με το …γάλα; Ή η αλήθεια είναι άλλη: ότι οι Τούρκοι, δηλαδή, δεν μετακινήθηκαν ούτε πόντο από τις θέσεις τους, που αφορούν τα θέματα ασφάλειας; Και ποιος ήταν ο ρόλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, που έσωσε πολλές φορές την παρτίδα για την Κύπρο;

Μαζί με άλλους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο βρεθήκαμε στο ελβετικό θέρετρο και τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Στο Κραν Μοντανά δεν έμεινε τίποτα κρυφό, ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων. Η Τουρκία δεν υποχώρησε σε αυτά τα ζητήματα, που πρωτίστως ενδιαφέρουν τους Ελληνοκύπριους, ούτε ένα πόντο.

Διότι δεν είναι υποχώρηση, αν κάποια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι θα δεχόταν τα παραπάνω θέματα αλλά να υλοποιηθούν σε 15 χρόνια! Εάν όντως ήταν αυτή η πρότασή του -και δεν θα διαφωνήσω, διότι δεν γίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα-, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοροϊδία. Πρόκειται για προσβολή. Και εάν υπάρχουν πολιτικοί στην Κύπρο οι οποίοι προς στιγμή σκέφτηκαν ότι μπορεί να γίνει δεκτή η τουρκική πρόταση, ας βγουν στο φως και να το πουν. Ξεπερνούν τα όρια της εθνικής ταπείνωσης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ