Κρίσιμο το επόμενο 20ήμερο με την Τουρκία… Θα έχουμε αποκλιμάκωση ή κορύφωση;

Κρίσιμη όσο και…δοκιμαστική για την Τουρκία είναι το επόμενο 20ημερο με ενδιάμεσο σταθμό την ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, καθώς εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα διαφανεί κατά πόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί ειλικρινά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ή απλά θορυβήθηκε εν όψει της προοπτικής επιβολής κυρώσεων σε βάρος της ετοιμόρροπης τουρκικής οικονομίας. Και αυτό γιατί ενώ το Oruc Reis ελλιμενίστηκε στην Αττάλεια, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή αν και με εμφανή την διάθεση της απόσυρσης και οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα εξακολουθήσει την τακτική της αυτοσυγκράτησης, επιχειρώντας αφενός να «διαφημίζει» την ετοιμότητα της για επανέναρξη του οριοθετημένου Ελληνοτουρκικού διαλόγου και αφετέρου να υπενθυμίζει στους γείτονες πως τυχόν ανανέωση των προκλήσεων θα επισύρει οδυνηρές κυρώσεις. Τα συγκεκριμένα μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει σε λίγες ώρες από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εφόσον η αποκλιμάκωση αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνέχειας και της συνέπειας, όπως θα επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τότε η προοπτική της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών μπορεί να επισυμβεί ακόμη και εντός του επόμενου μήνα.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική του καταλόγου των περιοριστικών μέτρων κατά της Άγκυρας, καθώς βάσει της ανάγνωσης, που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου η συγκεκριμένη απειλή σε συνδυασμό με τις συστηματικές πιέσεις, που ασκήθηκαν μέσω της γερμανικής διαμεσολάβησης και με τις ευχές των ΗΠΑ έδειξαν να συνετίζουν για την ώρα τον Τούρκο πρόεδρο. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή