Κρίση ή πίεση για να συρθεί η Ελλάδα σε αλά τούρκα διάλογο για όλα;

Αυτή την εβδομάδα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέβηκε απότομα, όχι όμως και αναπάντεχα. Στο πλαίσιο της από μηνών προαναγγελθείσας κρίσης, η Άγκυρα κλιμάκωσε τις προκλήσεις της με την έκδοση NAVTEX για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του τουρκικών στόλου, οδήγησε στην ανάλογη κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

Όπως ήταν φυσικό, οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος με παρεμβάσεις του προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση. Έτσι, στα μέσα της εβδομάδας έγινε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν με προφανή σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.

Λίγο πριν, είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επί λέξει ανέφερε: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνα σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν τα όποια επιχειρησιακά σχέδια έχουν και να αποφύγουν βήματα που θα ανεβάσουν την ένταση στην περιοχή.»

Η αμερικανική αναφορά σε «διαφιλονικούμενα ύδατα» όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη. Αυτές τις εντυπώσεις ανέλαβε να τις αμβλύνει ο Αμερικανός Πρέσβης Τ. Πάιτ, ο οποίος αφού διευκρίνισε ότι «οι ΗΠΑ γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών», πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλορίζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα». Πρόκειται για αναφορά σε αυτά που προβλέπει το Άρθρο 121 της UNCLOS, η οποία όμως δεν γεννά συγκεκριμένη δέσμευση για την τελική ερμηνεία του.

Πολύ πιο θετική ήταν η στάση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ο οποίος με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε στα ελληνικά ότι εκφράζει «την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι: «Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ». Σε αυτή τη φάση η Γαλλία φαίνεται να είναι η μόνη δύναμη στην Ευρώπη που αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Τουρκία.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ