Κράσνικ – Α’ Παγκόσμιος: Μάχη εκ συναντήσεως, το πρώτο αίμα στην…

Η δολοφονία του Αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σαράγεβο στις 28 Ιουλίου 1914 αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αρχική πρόθεση του Αυστριακού αρχιστράτηγου στρατάρχη Κόνραντ ήταν να συγκεντρώσει τις κύριες δυνάμεις του γύρω από τη Λεμβέργη (σημερινό Λβίβ της Ουκρανίας). 

Από εκεί οι αυστριακές δυνάμεις μπορούσαν να επιτεθούν είτε μεταξύ των ποταμών Βιστούλα και Μπουγκ και να απειλήσουν τη ρωσική, τότε, Πολωνία και κυρίως τη Βαρσοβία, είτε να κινηθούν βορειοανατολικά, προς το Ντούμπνο, διαχωρίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις της Ουκρανίας από αυτές της Πολωνίας και νικώντας τες ελισσόμενες επί εσωτερικών γραμμών.

Το αυστριακό σχέδιο δεν στερείτο λογικής, ειδικά στην πρώτη περίπτωση. Υπήρχε όμως μια βασική παράμετρος. Για να πιεστούν οι υπερέχοντες αριθμητικά Ρώσοι στην περιοχή της Βαρσοβίας θα έπρεπε να πιεστούν και από Βορρά από τους Γερμανούς συμμάχους των Αυστριακών. Έτσι, με μια κίνηση ηλάγρας, το νότιο σκέλος της οποίας θα αποτελούσαν οι Αυστριακοί και το βόρειο οι Γερμανοί, οι ρωσικές δυνάμεις, οι εκτεθειμένες στον θύλακα της ρωσικής Πολωνίας, θα κυκλώνονταν και θα συντρίβονταν.

Όμως οι Γερμανοί σκόπευαν να τηρήσουν αμυντική στάση στο Ρωσικό Μέτωπο επιδιώκοντας την ταχεία συντριβή της Γαλλίας. Στην άλλη πλευρά του λόφου ο Ρωσικός Στρατός υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο συγκέντρωσης που προέβλεπε την ανάπτυξη δύο στρατιών απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις της Αν. Πρωσίας (Βορειοδυτικό Μέτωπο).

Νότια αυτών αναπτυσσόταν οι δυνάμεις του Νοτιοδυτικού Μετώπου (σχηματισμός αντίστοιχος της Ομάδας Στρατιών) υπό τον στρατηγό Ιβανόφ. Οι δυνάμεις του αποτελούντο, από Βορρά προς Νότο, από την 4η Στρατιά, υπό τον γερμανικής καταγωγής στρατηγό Άντον φον Ζάλτσα (με 5 ΣΣ), την 5η Στρατιά, υπό τον επίσης γερμανικής καταγωγής στρατηγό Πάβελ φον Πλέβε (6 ΣΣ). Ακολουθούσε η 3η Στρατιά, υπό τον στρατηγό Νικολάι Ρούτσκι, η ισχυρότερη όλων (10 ΣΣ). Η στρατιά αυτή τελικά διχοτομήθηκε και με το ήμισυ των δυνάμεων της σχηματίστηκε η 8η Στρατιά, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε ο στρατηγός Μπρουσίλοφ.

Στρατηγικές κινήσεις

Ο Αυστριακός αρχιστράτηγος αποφάσισε να κινηθεί πρώτος, πριν οι Ρώσοι ολοκληρώσουν την επιστράτευσή τους και εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και χωρίς γερμανική βοήθεια, ήλπιζε να προξενήσει σοβαρή φθορά στον αντίπαλο. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr