Κούρδος ανταποκριτής στην Αθήνα: “Η Τουρκία έχει μπει σε ένα μεγάλο βάλτο”

Ο Σεγίτ Αλτογκάν πέρασε πρόσφυγας στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια. Με καταγωγή από το Ντιγιαρμπακίρ ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα και ρίζωσε στη χώρας μας. Παντρεύτηκε Ελληνίδα με την οποία έκαναν τρία παιδιά και τα τελευταία χρονιά διατηρούν μαγαζί στα Εξάρχεια. Το βασικό του επάγγελμα είναι δημοσιογράφος. Ανταποκριτής της εφημερίδας Evrensel που σημαίνει «Οικουμενική» και προβάλει τις δραστηριότητες των Κούρδων.

Σχεδόν καθημερινά δίνει ανταποκρίσεις από την Αθήνα και είναι σε ανοικτή γραμμή με το μέτωπο του πολέμου και ενημερώνεται για τις εξελίξεις για το κουρδικό ζήτημα. Επισκεφθήκαμε τον Σεγκίτ Αλτογκάν και ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, την αποχώρηση των Αμερικανών, την εμπλοκή της Ρωσίας, την συμμαχία των Κούρδων με τον Άσαντ, τη μάχη με τους τζιχαντιστές, ενώ έδωσε την εκτίμηση του για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Τουρκία και στην κουρδική κοινότητα, αλλά και για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Πώς εξηγείται το μένος των Τούρκων για τους Κούρδους

«Μετά το 1985 του κουρδικό ζήτημα έχει αναδειχτεί το νούμερο ένα πρόβλημα στην Τουρκία. Νιώθει πως απειλείται η ενότητα της από τη στιγμή που οι Κούρδοι διεκδικούν την εθνική ανεξαρτησία τους. Το κουρδικό φόβιζε και φοβίζει την Τουρκία διότι είναι το βασικό ζήτημα που θα οδηγήσει στον διαμελισμό της.

Για αυτό το λόγο θυσιάζει τα πάντα και για αυτό όλη η πολιτική του Ερντογάν στα εξωτερικά θέματα, στα εσωτερικά, στα οικονομικά και παντού περιστρέφεται γύρω από το κουρδικό.

Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς το μένος του για τους Κούρδους και μπορεί να εξηγήσει τη γενοκτονία που συντελείται κυρίως από το 1985 και μετά με συλλήψεις και φυλακίσεις, εκκενώσεις περιοχών, κάψιμο χωριών και βασανισμούς. Εδώ και 30 χρόνια η Τουρκία περιστρέφεται γύρω από το κουρδικό ζήτημα».

Το κουβάρι της Συρίας

Σχετικά με τις αλλαγές των συμμαχιών που έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Συρία ο Αλτογκάν ξετύλιξε το κουβάρι: «Λόγω των εύθραυστων ισορροπιών που υπάρχουν στην περιοχή το κουρδικό ζήτημα στη Συρία μετατράπηκε σε ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Κάθε μεγάλη δύναμη χάραξε την πολιτική της σύμφωνα με τα συμφέροντα της αγνοώντας στην πραγματικότητα τους Κούρδους.

Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν με πολιτική κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και υποστήριξε τα κινήματα που ήθελαν την ανεξαρτησία τους. Η Ρωσία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Υποστήριξε τον Άσαντ και από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα ήθελε να δυναμώσει τη Δαμασκό. Έτσι η κάθε δύναμη δημιούργησε συμμαχίες.

Οι Κούρδοι για μεγάλο διάστημα ήταν μαζί με τους Αμερικανούς πιστεύοντας πως θα μπορέσουν να ζήσουν κάποτε ειρηνικά στα εδάφη τους. Η Τουρκία ενοχλήθηκε με αυτή τη συμμαχία η οποία στάθηκε αφορμή για τη ρήξη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη στροφή της προς τη Ρωσία. Ενοχλημένη η Τουρκία χαρακτηρίζει συνεχώς τους Κούρδους τρομοκράτες και ζητάει να γίνει η περιοχή ανεξάρτητη ζώνη». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ