Κώστας Στούπας: Ελλάδα “χώρα ζόμπι”… αντί για 6-9 δισ. ευρώ για την άμυνα

…Η αποδυνάμωση της χώρας μας στη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται είναι εμφανής. Η επιλογή από πλευράς Τουρκίας της χρονικής περιόδου να επιδιώκει αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης λοιπόν δεν είναι τυχαία. Η διαφορά μεταξύ των δυο χωρών είναι η μεγαλύτερη από ιδρύσεώς τους.

Η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας βέβαια έχει να κάνει και με την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, τη διάλυση που επέφερε η Αραβική Άνοιξη σε κράτη της περιοχής αλλά και τη βαθμιαία αποδυνάμωση της Ελλάδας.

Τα πράγματα για την Ελλάδα θα ήταν αρκετά διαφορετικά αν το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε πάει σε εκλογές και φρόντιζε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα απομάκρυναν το φάσμα της χρεοκοπίας. Το ίδιο θα συνέβαινε και αν το 2010 ο ΓΑΠ αντί να προσπαθεί να εκβιάσει με το “πιστόλι πάνω στο τραπέζι” έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Ακόμη και όταν μπήκαμε σε μνημόνια, αν οι κυβερνήσεις εξασφάλιζαν την κοινωνική συναίνεση και έκαναν αυτό που έπρεπε, η κρίση θα είχε τελειώσει το 2012-13. Αν σαν κοινωνία μετά την εξαπάτηση του “λεφτά υπάρχουν” δεν είχαμε πιστέψει την απατεωνιά της κατάργησης των μνημονίων με “ένα άρθρο και ένα νόμο” η κρίση θα είχε τελειώσει το αργότερο το 2015 με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη.

Αν λοιπόν σαν χώρα κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εγκαίρως, παρά τα λάθη και της αδυναμίες μας, το 2020 θα μας έβρισκε με ένα ΑΕΠ πάνω από 300 δισ. ευρώ.

Με ΑΕΠ περί τα 300 δισ. ευρώ, η συνταξιοδοτική δαπάνη η οποία σήμερα πλησιάζει τα 30 δισ. ευρώ θα ήταν περί το 10% του ΑΕΠ και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Με ένα ΑΕΠ περί τα 300 δισ. ευρώ θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε αμυντικές δαπάνες 2-3% που αντιπροσωπεύουν 6-9 δισ. τον χρόνο. Τα μεγέθη αυτά θα ήταν ικανά να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Με 160 δισ. ΑΕΠ και χρέος πάνω από 340 δισ. ευρώ μιλάμε για μια χώρα “ζόμπι” που αναπνέει και κινείται μέσω του αναπνευστήρα της ΕΚΤ με την ανοχή της Γερμανίας η οποία δυσκολεύεται να “κακοκαρδίσει” την Τουρκία… ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ – ΑΝΑΛΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟ CAPITAL.GR