Κώστας Μουτζούρης: ΔΕΝ είναι το πρόβλημα το κόκκινο πανί των “γαλάζιων”

Οι συνθήκες αναδεικνύουν τους ηγέτες. Αυτές είναι που τους βγάζουν από την αφάνεια και ωθούν να υπερβούν τον εαυτόν τους. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που εξαρχής αναζητούν πεδίο δόξης λαμπρό. Ο Κώστας Μουτζούρης δεν σκόνταψε πάνω στη μεταναστευτική κρίση, ούτε αιφνιδιάστηκε από το μέγεθός της. Κατά πολλούς εκλέχτηκε χάρη σ’ αυτήν και χάρη σ’ αυτήν έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Το κύμα του μεταναστευτικού είναι που τον έβγαλε στην επιφάνεια, με τον ίδιο να διεκδικεί τον ρόλο του σωτήρα των πολύπαθων νησιωτών του Βορείου Αιγαίου. Εξάλλου, η αγαπημένη φράση του είναι «Τα νησιά αναζητούν salvation (σωτηρία), όχι Salvini». Οι αντίπαλοί του λένε ότι δεν διαθέτει το εκτόπισμα του Σαλβίνι, αλλά είναι γεγονός ότι στην κρίσιμη στιγμή ο Μουτζούρης επέλεξε στρατόπεδο: στάθηκε δίπλα στους νησιώτες, αναλαμβάνοντας το κόστος της σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Μπορεί η εξουσία στην Αθήνα και όλα τα κατεστημένα Μέσα να εστίασαν στην απρεπή και απαράδεκτη χειρονομία του, αλλά αυτή είναι μία κηλίδα στο επίπεδο του πολιτικού ήθους. Όσον αφορά στην πολιτική ουσία, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν έγινε Μηταράκης, με την έννοια ότι δεν επέλεξε να ταχθεί με την κυβέρνηση εναντίον όσων τον ψήφισαν.

Έχει δίκιο όποιος ισχυριστεί ότι η στάση του Μουτζούρη το προηγούμενο διάστημα ήταν γεμάτη αντιφάσεις. Από τη μία δήλωνε ανοιχτός σε διάλογο και από την άλλη το έπαιζε αντάρτης, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει ότι θα διακόψει σχέσεις με την κυβέρνηση, παρότι πρόκειται για κουβέντα κενή περιεχομένου. Η περιφέρεια αποτελεί τη δευτεροβάθμια τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά είναι κράτος και το κράτος το διευθύνει η κυβέρνηση.

Αυτή, ωστόσο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι με τη στάση του εξέφρασε το σύνολο σχεδόν των νησιωτών. Κι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, όταν οι πολιτικοί μας έχουν συνηθίσει στα αντίθετα. Στην κυβέρνηση ανοήτως πιστεύουν ότι εάν τον αποδομήσουν ως προσωπικότητα θα λύσουν το πρόβλημα, που οι ίδιοι πυροδότησαν με την αποστολή των ΜΑΤ.

Γι’ αυτό και έχουν επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να το επιτύχουν. Δεν κατανοούν ότι η δυναμική αντίσταση των νησιωτών στην κατασκευή νέων δομών έφτιαξε τον “αντάρτη” Μουτζούρη και όχι το αντίστροφο.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι θα κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να μπορεί –με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016– να επαναπροωθεί όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Διαφορετικά, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Οι νησιώτες, όμως, έχουν ισχυρό λόγο να αμφισβητούν την κυβέρνηση. Ακόμα κι αν προσεγγιστεί ο στόχος που έχει θέσει ο Μηταράκης να επαναπροωθούνται 200 την εβδομάδα, στο ίδιο διάστημα, όπως έχουν αποδείξει τα γεγονότα, εισέρχονται πολλαπλάσιοι.

Αυτό σημαίνει πως ο κουβάς δεν έχει πάτο. Ότι ακόμα κι αν κατασκευαστεί μία υπερδομή και για ένα διάστημα αδειάσουν και κλείσουν οι “Μόριες” σε λίγο θα γεμίσουν τα νέα κλειστά κέντρα, γεγονός που θα εξωθήσει την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει τις δομές που υποτίθεται ότι θα καταργηθούν. Οι νησιώτες, εξάλλου, έχουν ξαναδεί το έργο.

Τους είπαν το 2015-16 ότι θα κατασκευαστούν κάποια hot spot για μερικές χωρητικότητας εκατοντάδων με σκοπό να παραμένουν οι εισερχόμενοι μερικές ημέρες εκεί για καταγραφή και ταυτοποίηση. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι. Δικαιολογημένα, λοιπόν, δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται λόγια χωρίς αντίκρισμα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝΕ ΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ