Κόσοβο: 400 εκατ. ευρώ ετήσιες απώλειες των Σέρβων από το εμπάργκο

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς ανέφερε ότι η απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει δασμούς της τάξης του 100% για τα σερβικά εμπορεύματα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, προκάλεσε μείωση των εξαγωγών προς το Κόσοβο κατά 395,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Λιάγιτς σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, RTS, διευκρίνισε ότι οι απώλειες αυτές υπολογίστηκαν με βάση το εμπορικό ισοζύγιο του έτους πριν από το εμπάργκο και δεν εκτιμήθηκε ενδεχόμενη αύξηση των συναλλαγών.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν η σερβική πετρελαϊκή βιομηχανία, NIS, που ανήκει στην ρωσική Gazprom Njeft και η κινέζικών συμφερόντων χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Ζημιές υπέστη επίσης η βιομηχανία τροφίμων που κατείχε μεγάλο μέρος της αγοράς του Κοσόβου, ανέφερε ο Ράσιμ Λιάγιτς.

Ταυτόχρονα –συμπλήρωσε– την ίδια περίοδο καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών προς το Κόσοβο από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Κροατία και την Σλοβενία ενώ από την Βόρεια Μακεδονία η αύξηση εξαγωγών ξεπέρασε το 50%.

Η κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι στις 21 Νοεμβρίου του 2018 αποφάσισε την επιβολή δασμών της τάξης του 100% για τα προϊόντα που προέρχονται από την Σερβία ως αντίδραση «για την επιθετική εκστρατεία που πραγματοποιεί το Βελιγράδι στο εξωτερικό κατά του Κοσόβου».

Μια ημέρα νωρίτερα είχε καταψηφιστεί αίτημα της Πρίστινας για ένταξη στην Interpol. Η απόφαση για την επιβολή δασμών οδήγησε στην διακοπή του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας που διεξάγονταν υπό την αιγίδα της Ε.Ε. αφού η Σερβία έθεσε όρο την άρση τους για να επιστρέψει στο τραπέζιο των διαπραγματεύσεων. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επίσης ζητούν από την Πρίστινα να αποσύρει την απόφαση για την επιβολή των δασμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ