Κοροϊδία ΕΕ… Τώρα ανακάλυψε την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ;

Υπάρχουν κάποιες φράσεις, απολύτως «ενδεικτικές του τουρκικού προβλήματος», που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στα κείμενα των ευρωπαϊκών αποφάσεων εδώ και χρόνια, αποτυπώνοντας όμως έτσι στην πράξη ελλείμματα και αδυναμίες. Σύμφωνα με όσα έχουν διαμηνύσει – λοιπόν – οι Ευρωπαίοι μέσα από αλλεπάλληλες επίσημες ανακοινώσεις τους, ειδικά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, οι «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «συνεχείς» ή «συνεχιζόμενες», και τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων «επανειλημμένα».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Δεδομένο είναι ωστόσο και κάτι άλλο, όπως προκύπτει μέσα από τις ευρωπαϊκές ανακοινώσεις: εν προκειμένω «το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων». Περίπου 15 μήνες έχουν περάσει από την πρώτη εισβολή της Τουρκίας με πλωτά γεωτρύπανα (αρχικά με το Fatih, εν συνεχεία και με το Yavuz) στην κυπριακή ΑΟΖ, και άλλα… σχεδόν επτά χρόνια έπειτα από την πρώτη εισβολή του σεισμογραφικού Barbaros εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ήταν φθινόπωρο του 2013).

«Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τις Βρυξέλλες στις 13 Ιουλίου, στον απόηχο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο», συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα μπορούσαμε και να αναμένουμε εξελίξεις αναφορικά με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στην Άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της 27ης-28ης Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ ωστόσο, θα συνέβαιναν πολλά… Τέσσερις εβδομάδες πριν από την άτυπη επερχόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η Τουρκία εμφανίζεται πλέον στη θεωρία να «αποκλιμακώνει» την ένταση με την Ελλάδα προωθώντας τον «διάλογο», διατηρώντας όμως παράλληλα αμείωτη την ένταση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο με το Yavuz όσο και με το Barbaros.

Είσαι σαφές ότι η τρέχουσα γερμανική προεδρία της ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, να βρεθεί αντιμέτωπη με ανεπιθύμητες «εκρήξεις» στα ελληνοτουρκικά. Αλλά και η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά της, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρισκάρει το ενδεχόμενο να της επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις σε μια τέτοια δύσκολη χρονική συγκυρία, κυρώσεις που θα μπορούσαν να κλονίσουν έτι περαιτέρω την ήδη κλονισμένη (λόγω πανδημίας, ενδημικών τουρκικών ελλειμμάτων κ.ά.), πλην όμως καθοριστική για την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν, τουρκική οικονομία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ