Κόντσερ Μπρίκε, η πρώτη ταπείνωση της ευρωπαϊκής υπερδύναμης…

Το 1675 ο πόλεμος που είχε ξεκινήσει το 1672 ως στρατιωτικός περίπατος της τότε ευρωπαϊκής υπερδύναμης κατά της μικρής Ολλανδίας είχε αλλάξει ρου. Ο Ολλανδικός Πόλεμος που ξεκίνησε ως περιορισμένης κλίμακας σύγκρουση είχε εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό πόλεμο με την συμμετοχή και αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (Ράιχ).

Στις 27 Ιουλίου ο Γερμανικός στρατός υπό τον εξαίρετο στρατάρχη Μοντεκουκόλι συναντήθηκε με τον γαλλικό στα Ζάτσμπαχ. Ωστόσο μια βολή πυροβόλου ήταν αρκετή να κρίνει την σύγκρουση καθώς κομμάτιασε τον Γάλλο επικεφαλής, τον μεγάλο στρατάρχη Τουρέν. Χωρίς τον αρχηγό το ο γαλλικός στρατός υποχώρησε καταδιωκόμενος. Έτσι μια άλλη γερμανική στρατιά υπό τον δούκα της Λωρραίνης Κάρολο Δ’ πολιόρκησε την πόλη Τρίερ που είχαν καταλάβει οι Γάλλοι το 1673.

Στην πόλη υπήρχαν επτά γαλλικά τάγματα. Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ όμως επιθυμούσε τη διατήρηση της πόλης και έτσι έστειλε τον στρατάρχη Φρανσουά ντε Κρεκί να «σπάσει» την πολιορκία. Ο Κρεκί διέθετε 12 τάγματα πεζικού, 36 ίλες ιππικού και 11 πυροβόλα (15.000 άνδρες συνολικά). Οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν την προσέγγιση του Κρεκί και έσπευσαν να τον αντιμετωπίσουν, αφήνοντας 9 τάγματα και 4 ίλες να επιτηρούν τους πολιορκημένους στην Τρίερ. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr