Κόντρα υπουργείου Οικονομικών – ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

Την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε ανακοίνωσή της το πρωί της Κυριακής, η Κουμουνδούρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2019 «επιβεβαιώνουν τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή της κρίσης».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και αυτή για τα έσοδα «καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για προπαγάνδα περί «άχρηστων και ανίκανων» η οποία «καταρρέει με πάταγο».

Όπως πρόσθεσε, ό,τι και να υποστηρίζει η ΝΔ, «τη διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα» και «η αλήθεια δεν αλλάζει: το παλιό πολιτικό σύστημα -η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους πολίτες στην ανασφάλεια και τη λιτότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε μια νέα περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών».

ΥΠΟΙΚ: Δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του – με αφορμή το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών» και ότι «συνεχίζει να κυριεύεται από αυταπάτες».

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου – επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – σημείωσαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου – επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – σημείωσαν αύξηση έναντι του στόχου κατά 206 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την οικονομία με οικονομική μεγέθυνση 0,8%, την επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και το 2016, και έκτοτε η οικονομία σέρνεται, με το ρυθμό ανάπτυξης να βρίσκεται στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους».

Για την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας, κατά το ΥΠΟΙΚ, «επί ΣΥΡΙΖΑ η ανταγωνιστικότητα συρρικνώθηκε, το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν υψηλές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελέστηκε και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επιβλήθηκαν το 2015, εξακολουθούν να υφίστανται». Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε εξάλλου ότι «αυτή την οικονομική πραγματικότητα, οι πολίτες την βίωσαν και πρόσφατα, με την ψήφο τους, επέφεραν πολιτική αλλαγή».

«Η κυβέρνηση, με το ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιό της το οποίο άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται, θα επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή», κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,779 δισ. ευρώ στο επτάμηνο: Ξεπέρασαν τον στόχο τα έσοδα

Σημειώνεται ότι πάνω από τον στόχο διαμορφώθηκαν τα έσοδα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν υπερσυγκράτηση δαπανών. Υπέρβαση του στόχου καταγράφηκε και στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,779 δισ. ευρώ το επτάμηνο, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28,605 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,150 δισ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.