Κοιτάσματα: Το οικονομικό διακύβευμα όσων είπε ο Mr. ΕΔΕΥ… “κόβει την ανάσα”

Μόλις βγήκαν οι χάρτες της Τουρκίας-Λιβύης που διεκδικούν περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα νότια της Κρήτης βλέπουμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Γιάννη Μπασιά (ΕΔΕΥ) να δηλώνει, ότι στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι στόχοι εκτιμάται να έχουν ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. πόδια (2-2,55 τρισ. Μ3) και ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.

Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ας δούμε τι θα προσφέρει αυτή η άμεση εκμετάλλευση αυτών των ποσοτήτων που αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Με αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορούμε να εξάγουμε στην ΕΕ 50 δισ. Μ3 το έτος φυσικού αερίου για 40-50 χρόνια, που ισοδυναμεί με εξαγωγές 882.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα για 40-50 χρόνια.

Και αν από τα αποθέματα των 2 δισ. βαρελιών, προσθέσουμε και την ημερήσια παραγωγή των 200.000 βαρελιών αργού πετρελαίου φθάνουμε σε συνολικές εξαγωγές της τάξης των 1.000.000 βαρελιών ημερησίως για 30 χρόνια, ενώ θα συνεχίσουμε και την παραγωγή άλλων 882.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για άλλα 10-20 χρόνια. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία αν την αξιοποιήσει η κυβέρνηση και ο σημερινός, εκ Χανίων καταγόμενος, τεχνικός διευθυντής της ΔΕΠΑ.

Αν ο αγωγός EastMed που θα μεταφέρει περίπου 10-15 δισ. κυβ. Μ3 φυσικού αερίου το έτος για 15-30 χρόνια από την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρείται μείζονος σημασίας, τότε τι θα πρέπει να πούμε αν στείλουμε από την Κρήτη στην Ευρώπη 20 δισ. κυβ. Μ3 φυσικού αερίου ετησίως για 40 έως 50 χρόνια; Μήπως να τον ονομάσουμε προσωρινά CentralMed;

Αν Αίγυπτος-Κύπρος-Ισραήλ στέλνουν 20-25 δισ. Μ3 ετησίως για 25 χρόνια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τους σταθμούς υγροποίησης Ιντκου και Δαμιέττης, τι θα πρέπει να πούμε όταν εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα σταθμό υγροποίησης στην Γαυδοπούλα και να στέλνουμε 30 δισ Μ3 ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη για 40 έως 50 χρόνια; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ